Вогняна Свиня полтавських науковців

Поділитися
2007 рік, як відомо, «патронує» Вогняний Кабан. Українці перед Новим роком (за григоріанським календарем) розкупили й подарували мільйони сувенірних свинок...

2007 рік, як відомо, «патронує» Вогняний Кабан. Українці перед Новим роком (за григоріанським календарем) розкупили й подарували мільйони сувенірних свинок. Не дуже переймаючись тим, що насправді Новий рік за східним гороскопом настає 18 лютого.

До речі, пращури українців теж зустрічали новоліття 20 лютого — з першим молодиком, який настає перед весняним рівноденням. Шкода, що нащадки трипільців забули прадавні вірування; за ними куратором 2007-го року є Павук.

Хоча, звісно, українці не лише нічого не мають проти Свині, навпаки, дуже шанобливо ставляться до неї. Можна сказати, що це взагалі національна свійська тварина, якій навіть пам’ятники ставлять. Як, наприклад, на території Полтавської державної аграрної академії: «Свині — годувальниці українського народу».

Як доводять археологи, вперше свиней одомашнили саме на території України близько 7000 років до н.е. у Криму. Причому якщо першими свійськими тваринами, не рахуючи собаки, на Близькому Сході були вівці та кози, то на території сучасної України — свині та корови.

Про майже культову тварину українці склали чимало приказок та прислів’їв. Якісь із них справедливі, а якісь зводять наклеп на добродушну істоту. Наприклад, «нализався, як свиня», «розбирається, як свиня в апельсинах» , «зі свинячою мордою у бубличний ряд», «голосок дзвенячий, а совість свиняча». Насправді, як свідчать дослідження російських вчених, свині й справді швидко «підсідають» на алкоголь.

Найбільше вони полюбляють 25-процентний розчин спирту. Не стверджуватиму, що свиня розуміється на апельсинах, але, маючи чудовий нюх, вона розуміється на такому делікатесі, як трюфелі, тому у Франції її беруть на грибне полювання. І на пошук наркотиків.

А батьківщиною української свині, стверджують науковці, є саме Полтавщина. За словами проректора Полтавської державної аграрної академії Віталія Нагаєвича, офіційно товарне свинарство тут розпочалося з 1865 року, коли було створено Полтавське товариство сільського господарства. На той час селяни вирощували неплідні породи довгошерстих свиней. А в Англії вже вивели велику білу йоркширську свиню. У 1893—1894 роках власним коштом товариство організувало порівняльну відгодівлю йоркширських та місцевих свинок і дійшло висновку, що в умовах лісостепу найкраще — помісь цих порід.

А вже на початку ХХ століття Олександр Бондаренко на базі зоотехнічного відділу Полтавської сільськогосподарської дослідної станції створив першу українську породу свиней — миргородську.

Ця порода була настільки продуктивною, що нею зацікавилися в Європі. У 1920-х роках англійське представництво у Радянському Союзі ініціює будівництво беконових фабрик (пізніше було створено товариство з обмеженою відповідальністю «Бекон УРСР»). Виробництво знаходилося у Полтаві на місці нинішнього м’ясокомбінату. Підприємство виробляло досить широкий асортимент продукції: бекон, солоні окости, солоні язики, жир харчовий. Оскільки експорт був досить прибутковим, згодом у Кременчуці відкрили другу беконну фабрику, а потім і в інших містах України.

Кажуть, що кошти від торгівлі беконом ішли на будівництво Дніпрогесу. Тож, виходить, що полтавська свинка зробила безпосередній внесок у справу електрифікації України.

Оскільки у 20-х роках минулого століття селяни переважно вирощували довгошерстих свиней, при беконних фабриках створювалися парувальні пункти (загалом їх було близько 750) для поширення миргородської породи. Банки навіть давали селянам пільгові кредити, щоправда, за умови, що ті реалізують приплід фабрикам.

У 1930-х роках миргородська порода отримала Гран-прі на сільськогосподарській виставці у Парижі.

— Полтавщина завжди була столицею свинарства, — наголошує Віталій Михайлович Нагаєвич. — У 1913 році в губернії налічувалося 563 тисячі свиней, у 80-ті роки — близько мільйона, у господарствах області були збудовані потужні свиновідгодівельні комплекси. Нині, на жаль, свинарство, як і все сільське господарство, в занепаді. На Полтавщині налічується лише 375 тисяч свиней, в основному у приватному секторі.

Та вчені-селекціонери єдиного на теренах колишнього СРСР Інституту свинарства напередодні року Свині усім нам підклали… свиню.

Науково-технічна рада Міністерства агрополітики затвердила нову породу червоно-поясних м’ясо-окорокових свиней, автором якої є директор інституту академік УААН Валентин Рибалко.

Майже 30 років працювали науковці над виведенням породи, яка за своїми характеристиками переважає вітчизняні.

Валентин Рибалко розповідає, що при виведенні червоно-поясної породи довелося використати аж сім порід свиней вітчизняної та зарубіжної селекції. Руда свинка вирізняється не лише окрасом (посередині має білий пояс), а й невибагливістю, краще пристосована до кліматичних умов України та кормової бази. У неї чудовий середньодобовий приріст і більший вихід м’яса. Вона має спокійну вдачу й дуже чепурна. Всі життєві процеси у стійлі у цієї тварини високоорганізовані: свиня створює собі їдальню, спальне місце, туалет.

Нині в дослідних господарствах країни вирощують близько трьох тисяч голів червоно-поясної. Науковці Інституту свинарства сподіваються, що у рік Вогняного Кабана стане значно більше тих, хто захоче вирощувати «руду» свинку.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі