Система державного контролю за якістю і безпекою харчових продуктів є неефективною і не сприяє підвищенню якості продукції українських підприємств, переконані президент всеукраїнської організації «Союзхарчопром» Олег Юхновський та заслужений працівник харчової промисловості України Людмила Зінченко.
«Розгалужена і громіздка система державного контролю якості й безпеки харчових продуктів в Україні є неефективною і не сприяє підвищенню якості харчових продуктів», — зазначили вони у своїй статті для «Дзеркала тижня».
Одну з головних причин такого стану справ фахівці бачать у непрозорих методиках виконання необхідних аналізів державними контрольними службами.
«Методики виконання більшості аналізів є закритими для виробників продукції, які є відповідальними за якість виробленої продукції і не мають вибору для підтвердження достовірності виконаних аналізів», — зазначають експерти.
Вони вважають, що державні органи не зацікавлені у реформуванні неефективної контрольної системи, оскільки у теперішній ситуації вони наділені правом не тільки контролювати якість продуктів, але й надавати платні послуги їх виробникам.
«Міністерства і відомства, відповідальні за якість і безпеку харчових продуктів, не бажають проводити реформи, оскільки бояться втратити додаткові джерела фінансування», — зазначають фахівці.
Детальніше читайте у статті Людмили Зінченко та Олега Юхновського «Продовольче безправ’я» у свіжому номері «ДТ».