Володар 12 Grammy Хербі Хенкок — гість Jazz In Kiev-2010

Поділитися
Приїзд світових джазових світил в Україну вже не дивує. Але не може не тішити. Одним із найбільш вд...

Приїзд світових джазових світил в Україну вже не дивує. Але не може не тішити. Одним із найбільш вдалих надбань музичного життя останніх років є очолюване Олексієм Коганом продюсерське агентство Jazz In Kiev, яке організувало однойменний фестиваль. Цими днями він проходить
утретє під дахом МЦКМ (екс-Жовтневого палацу).

Агентство Когана поза рамками фестивалю привозило в Київ не абикого, а самого Боббі Макферріна, групу Sex Mob. У попередніх проектах хедлайнерами виступали кілька світових величин: британський контрабасист Дейв Холланд, вокаліст Ел Джерро (2008), Mike Stern Band і трубач Ренді Бреккер, барабанщики Дейв Веккл і Стів Гедд, органіст Джої ДіФранческо (2009), група Spyro Gyra (США).

Привабливу програму організатори приготували й цього року.

Фестиваль відкрив відомий виконавець на бандонеоні (маленькому акордеоні, дуже популярному в Аргентині) Діно Салуцці. Артист провідного європейського лейбла ECM представляє в Україні свій останній реліз 2010 року — диск El Encuentro. До альбому ввійшла музика, спеціально написана для бандонеона, віолончелі та оркестру. Разом із Салуцці в МЦКМ грають його брат саксофоніст Фелікс Салуцці, німецька віолончелістка Аня Лехнер і молодий київський камерний колектив New Era Orchestra (диригент Тетяна Калиниченко), який акомпанував на минулому фестивалі Святославу Вакарчуку. В другому відділенні — вперше в Україні виступ знаменитої американської фьюжн групи Yellowjackets. У ній грають зірки імпровізаційної музики Боб Мінтцер, Рассел Ферранте, Джиммі Хесліп і Віл Кеннеді.

Другий фестивальний день віддано американському квартету Oregon. Цей фолк-джазовий колектив із понад 30-річною історією зіграє в столиці найкращі композиції зі свого репертуару.

В другому сеті їх змінить найвідоміший гітарист зі США Лі Рітенур, який розмиває межі музичних стилів і напрямів. В Україні музикант виступить у складі квартету за участі знаменитого барабанщика, екс-учасника Earth, Wind & Fire Сонні Еморі.

Програма третього дня складається з одного сету. Але якого! Як головна принада вперше на українську сцену вийде жива легенда джазу — американський піаніст Хербі Хенкок. У квітні йому виповнилося 70 років. Попри вік, це вродливий чоловік, чудовий артист, повний сил, творчої енергії, задумів. З 1984 по 2008 рік Хенкок заробив 12 (дванадцять!) Grammy. Основні з його понад шістдесяти альбомів записані найавторитетнішими лейблами Blue Note, Warner Вrosers, Columbiа, Verve.

Він талановитий в усьому, за що береться: як клавішник, автор, аранжувальник. Його хіти впізнають численні слухачі в різних куточках світу: Cantaloupe Island, Watermelon Man, Maiden Voyage, Chameleon, I Thought It Was You, Rockit. Хенкок привіз у Київ нову масштабну програму 2010 року The Imagine Project.

На фестиваль також запрошено петербурзького історика джазу Володимира Феєртага і представника Бібліотеки конгресу США Леррі Епілбаума — вони й раніше бували в Україні.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі