ЗМІ: Україна запропонувала РУЕ продати на внутрішньому ринку 12,1 мільярда кубів газу

Поділитися
Міністерство палива та енергетики України запропонувало компанії «РосУкрЕнерго» продати на внутрішньому ринку 12,1 мільярда кубометрів газу, які компанія повинна отримати за рішенням Стокгольмського арбітражного суду. У міністерстві розраховують, що РУЕ погодиться на пропозицію, оскільки не має можливості експортувати газ до Польщі й Угорщини. Якщо це відбудеться, компанія отримає від операції лише 830 мільйонів доларів, тоді як прибуток від експорту міг бути майже утричі більшим, повідомляє «Коммерсант-Украина».
Міністерство палива та енергетики України запропонувало компанії «РосУкрЕнерго» продати на внутрішньому ринку 12,1 мільярда кубометрів газу, які компанія повинна отримати за рішенням Стокгольмського арбітражного суду. У міністерстві розраховують, що РУЕ погодиться на пропозицію, оскільки не має можливості експортувати газ до Польщі й Угорщини. Якщо це відбудеться, компанія отримає від операції лише 830 мільйонів доларів, тоді як прибуток від експорту міг бути майже утричі більшим, повідомляє «Коммерсант-Украина».«Зараз у нас у ПСГ 18 мільярдів кубометрів газу. Для опалювального сезону потрібно 24 мільярди. Якщо 12,1 мільярда будуть експортовані, ми просто не пройдемо опалювальний сезон, нам для країни не вистачить газу», - заявило високопоставлене джерело в міністерстві. Продати газ пропонується через компанію «УкрГаз-Енерго» (УГЕ; 50% належать РУЕ, ще 50% - НАК «Нафтогаз України»). У Мінпаливенерго впевнені, що у РУЕ немає іншого виходу, окрім як погодитися на пропозицію. «Експортувати газ до Польщі РУЕ не може, бо у неї з 2009 року там немає контракту, - відзначають у міністерстві .- А в Угорщині співвласник компанії Дмитро Фірташ все ще не повернув оперативний контроль над Emfesz». Досі РУЕ постачала газ виключно до цих двох країн, до інших країн Східної Європи газ постачає ВАТ «Газпром» за прямими договорами. Джерело видання в оточенні Дмитра Фірташа підтвердило факт переговорів про те, «коли газ може бути отримано і кому продано». А у прес-службах «Нафтогазу» і «Газпрому» від коментарів відмовилися. В «УкрГаз-Енерго» відзначили, що можуть вести господарську діяльність,оскільки  у квітні Київський апеляційний госпсуд задовольнив апеляцію компанії на рішення про її ліквідацію. «Нам треба відновити ліцензію на продаж газу, але це можна зробити протягом тижня після того, як 12,1 мільярда кубометрів газу будуть передані нам на реалізацію», - заявили в прес-службі компанії. З березня 2006 по квітень 2008 УГЕ було монопольним постачальником природного газу промисловим споживачам України. Нагадаємо, 8 червня Стокгольмська торгова палата зобов'язала «Нафтогаз» повернути РУЕ 11 мільярдів кубометрів газу і надати додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 мільярда кубів у якості штрафу за порушення умов контракту. Служба безпеки України порушила справу за фактом розтрати службовцями «Нафтогазу» шляхом зловживання службовим становищем 11 мільярдів кубів транзитного газу. У четвер, 5 серпня лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявила, що РУЕ 19 липня звернулася до Шевченківського районного суду Києва з клопотанням про примусове виконання рішення Арбітражного інституту при Торговельній палаті Стокгольма. Як пишуть експерти центру «Номос» Михайло Гончар і Максим Алінов у статті для «Дзеркала тижня», рішення Стокгольмського арбітражного суду може бути визнане недійсним, якщо стороні, що програла, вдасться довести, що причиною для його прийняття послужила злочинна змова. 50% РУЕ володіє російський «Газпром», 45%-Фірташ, 5% - Іван Фурсін.

За матеріалами «Коммерсант-Украина»

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі