ЗМІ: Кабінет міністрів має намір заборонити споживання природного газу без лічильників

Поділитися
Із 1 січня 2011 можуть бути припинені поставки газу на підприємства, а з 1 жовтня - до приватних будинків, які не обладнані системами обліку. Іншим споживачам облгази встановлять лічильники протягом семи років, що має скоротити споживання газу, повідомляє Коммерсантъ.
Із 1 січня 2011 можуть бути припинені поставки газу на підприємства, а з 1 жовтня - до приватних будинків, які не обладнані системами обліку. Іншим споживачам облгази встановлять лічильники протягом семи років, що має скоротити споживання газу, повідомляє Коммерсантъ.Згідно з урядовим законопроектом №7024 про комерційний облік природного газу, що споживається в Україні, підприємцям доведеться встановити за свій рахунок лічильники до 1 січня 2011 року, а обл-і міськгази за рахунок бюджетних та власних ресурсів до 1 жовтня 2011 року мають забезпечити системами обліку громадян, які використовують газ для опалення житла. Без наявності лічильника споживання газу після закінчення цього терміну заборонять. Виконати вимоги буде нескладно. За даними Нацкомісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), на 1 березня лічильниками вже оснащено 97,5% будинків, що опалюються газом. Закупівля та встановлення їх для решти 2,5% будинків обійдеться, за розрахунками комісії, у 918 грн (без ПДВ). Максимальні проектні терміни встановлення лічильників для населення, що використовує газ для підігріву води та приготування їжі, - 2016 і 2018 роки відповідно. Це обгрунтовано тим, що зараз без лічильників газом для приготування їжі користуються 81,5% споживачів, а для підігріву води - 74,7%. 40% споживачів (5,28 млн) використовують 20% всього природного газу, що постачається населенню. Постачальникам газу загрожує штраф у 25 тисяч мінімумів доходів громадян, які не обкладаються податком (425 тисяч гривень) у разі, якщо вони не усунуть приписи НКРЕ про виявлені порушення. Повторне порушення для постачальників газу може призвести до позбавлення ліцензії. На встановлення лічильників до 2018 року планується щорічно витрачати 408 мільйонів гривень без урахування ПДВ. Із них 50 мільйонів гривень складуть кошти від діючої цільової надбавки до тарифу на поставки газу; 229 мільйонів гривень - кошти держбюджету, отримані від цільової надбавки; 129 мільйонів гривень - надбавка до середньозваженого тарифу. Населення платить 4% від ціни газу, бюджетні організації та промислові підприємства - 2%. Передбачається, що у тариф на газ для споживачів може бути закладено 6,5 гривень без ПДВ. Нагадаємо, що відпускні ціни на природний газ для населення і для підприємств теплокомуненерго з 1 серпня 2010 збільшено на 50%. НКРЕ України також збільшила граничний рівень ціни на природний газ для промислових і прирівняних до них споживачів, а також для бюджетних організацій на 9,8% (на 194,4 гривень) - до 2187,2 гривень за 1 тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифу на транспортування і поставку).

За матеріалами Коммерсантъ-Украина

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі