Заблокованих два місяці під землею чилійських шахтарів можуть врятувати до кінця тижня

Поділитися
Чилійських шахтарів, які вже майже два місяці заблоковані під землею, можуть звільнити до кінця тижня. Бурова установка, що використовується для порятунку гірників, що опинилися в пастці, як очікується, досягне потрібної глибини до вихідних.
Чилійських шахтарів, які вже майже два місяці заблоковані під землею, можуть звільнити до кінця тижня. Бурова установка, що використовується для порятунку гірників, що опинилися в пастці, як очікується, досягне потрібної глибини до вихідних.Нагадаємо, 32 чилійця і 1 болівієць ось вже два місяці перебувають на глибині 700 метрів після обвалення порід у забої шахти Сан-Хосе. Гірники побили рекорд перебування під землею за подібних аварійних обставин. До них у штольню прокладені три вузьких свердловини, якими подається вода, продовольство і ліки. Керівник рятувальної операції Педро Бутаццоні повідомив, що бурові установки пройшли вже більше 460 метрів, і зараз від шахтарів їх відокремлює всього приблизно 160 метрів породи. У свою чергу чилійський президент Себастьян Пінера заявив, що рятувальники «дуже близькі» до своєї мети. Питання, яке зараз обговорюється рятувальниками - необхідність зміцнення внутрішнього металевого каркаса у рятувальній свердловині. Якщо буде прийнято рішення про те, що без каркаса можна обійтися, це прискорить проведення рятувальної операції на кілька днів. Тоді до шахтарів рятувальники розраховують дістатися вже до вихідних. Себастьян Пінера заявив, що розраховує на порятунок гірників до початку свого візиту до Європи, що запланований 17 жовтня. «Я хочу розділити радість цього моменту з шахтарями», - сказав глава держави. За словами лікарів, поховані під землею шахтарі почали займатися фізичними вправами, готуючись до завершення рятувальної операції. Використовуючи невеликі капсули гірники вже почали відсилати на поверхню деякі особисті речі. Родичі шахтарів, два місяці живуть у наметах біля шахти, готуються незабаром відсвяткувати порятунок шахтарів. Тим часом, працівники шахти, на якій сталася трагедія, нещодавно провели марш протесту, пройшовши на вулицях із гаслами «Нас більше, ніж 33 людини». Гірники кажуть, що із серпня їм не платили зарплату. Компанія, якій належить шахта, заявляє, що загрузла в боргах, і до того ж знаходиться під загрозою судових позовів з боку родин похованих живцем шахтарів. Наприкінці вересня сім'ї 27 із 33 чилійських гірників, які вже майже два місяці перебувають під завалами на копальні Сан-Хосе, звернулися до суду міста Кальдера з колективним позовом, вимагаючи від власників копальні 27 мільйонів доларів компенсації.

За матеріалами Бі-бі-сі, CNN

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі