WikiLeaks оприлюднить 400 тисяч сторінок документів про війну в Іраку

Поділитися
Сайт WikiLeaks, який раніше неодноразово публікував таємні матеріали, має намір оприлюднити близько 400 тисяч сторінок документів, які стосуються війни в Іраку. Про це повідомило міністерство оборони США.
Сайт WikiLeaks, який раніше неодноразово публікував таємні матеріали, має намір оприлюднити близько 400 тисяч сторінок документів, які стосуються війни в Іраку. Про це повідомило міністерство оборони США.Так, у Пентагоні вже оголосили про те, що зібрали групу з 120 осіб, яка займеться вивченням оприлюднених документів, а також можливими наслідками їхньої публікації. Представник американського оборонного відомства полковник Дейв Лейпен заявив, що матеріали, про які йде мова, зберігалися в іракському архіві. За його словами, в Пентагоні очікують, що гучна публікація відбудеться в понеділок або вівторок. На момент написання матеріалу сайт WikiLeaks був закритий, як заявлялося на його стартовій сторінці, для проведення профілактичних робіт. За словами полковника Лейпена, документи повинні бути повернуті Пентагону тому, що «ми не віримо в те, що Wikileaks або будь-хто інший має необхідні знання [для їхнього трактування]». За даними ЗМІ, новий витік може затьмарити скандал, що спалахнув після того, як у липні цього року на Wikileaks було викладено більше 70 тисяч документів, що стосуються війни в Афганістані. Передбачається, що нові матеріалаи стосуватимуться бойових дій, іракських сил безпеки і жертв серед мирного населення. У липні Wikileaks розмістила в інтернеті тисячі документів, що стосуються війни в Афганістані. Тоді Пентагон заявив, що публікація може коштувати життів багатьом американським військовим і мирним афганцям, оскільки в матеріалах містилися імена місцевих жителів, які співпрацювали з силами коаліції. Проте міністр оборони США Роберт Гейтс написав у листі голові одного з сенатських комітетів, що в ході витоку не було розсекречено жодного «стратегічно важливого джерела інформації або методу». Тоді ж висловлювалися побоювання щодо того, що публікація може негативно позначитися на обміні розвідувальною інформацією між США з іншими країнами, а також між різними американськими таємними відомствами. У ході розслідування обставин витоку по Афганістану увага була прикута до Бредлі Меннінга - рядового першого класу сухопутних війська США. 22-річний солдат був військовим аналітиком в Іраку, а тепер підозрюється в переданні таємних документів редакторам Wikileaks. Бредлі Меннінг вже пред'явлено звинувачення в переданні сайту скандального відеозапису, зробленого військовими під час обстрілу, в результаті якого був убитий репортер агентства Reuters.

За матеріалами: CNN, Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі