В Японії прийнято міжнародний договір про режим доступу до генетичних ресурсів

Поділитися
У японському місті Нагоя на 10-й конференції держав-учасниць Конвенції про біологічне різноманіття був прийнятий протокол, який встановлює міжнародний режим забезпечення доступу до генетичних ресурсів.
У японському місті Нагоя на 10-й конференції держав-учасниць Конвенції про біологічне різноманіття був прийнятий протокол, який встановлює міжнародний режим забезпечення доступу до генетичних ресурсів.Окрім того, делегати схвалили десятирічний план дій, спрямований на боротьбу зі стрімким процесом зникнення видів тварин і рослин. Новий протокол до Конвенції про біологічне різноманіття встановлює міжнародний режим заохочення та забезпечення справедливого і рівноправного розподілу вигод від використання генетичних ресурсів тварин, рослин і грибів. Десятирічний план боротьби із втратою біологічного різноманіття передбачає, наприклад, зобов'язання держав розширити зони, що охороняються. Так, вони пообіцяли збільшити масштаби наземних охоронюваних районів і національних парків до 17% поверхні Землі у порівнянні з нинішніми 12,5%. Територія морських районів з охороною у найближчі десять років буде розширена із менш ніж 1% у цей час до 10%. Нагадаємо, що в 2002 році у Йоганнесбурзі на Всесвітньому саміті зі сталого розвитку керівники країн світу домовилися до 2010 року значно знизити темпи втрати біорізноманіття. Цей строк настав, але погіршення стану природних ресурсів продовжується стрімкими темпами. Жодна країна не змогла виконати поставленої тоді мети. Конференція в Японії пройшла під егідою ЮНЕСКО і в рамках Конвенції про біологічне різноманіття. Її учасники були єдині в тому, що біологічне різноманіття вкрай важливо для забезпечення добробуту та життєдіяльності людства. Його поступова втрата, викликається цілою низкою факторів, є прихованим лихом, що загрожує підірвати зусилля, спрямовані на викорінення бідності і досягнення сталого розвитку в усьому світі. Нагадаємо, що за інформацією ООН, до 2050-го року великі види риб у світі можуть зникнути через їх надмірну ловлю та забруднення морів. Нагадаємо також, що продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (ФАО) представила нову доповідь «Про стан світових генетичних ресурсів рослин...». Її основне посилання зводиться до того, що в останні роки звужується раціон харчування людини через скорочення біологічного розмаїття.

За матеріалами CyberSecurity.ru

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі