В Угорщині зростає кількість загиблих і площа заражених територій через аварію на глиноземному заводі

Поділитися
В Угорщині в місті Девечер знайдено тіло восьмого загиблого через затоплення місцевості токсичними відходами. Про це в понеділок, 11 жовтня, повідомили ЗМІ з посиланням на заяву представника угорського управління з надзвичайних ситуацій Тібора Добсона.
В Угорщині в місті Девечер знайдено тіло восьмого загиблого через затоплення місцевості токсичними відходами. Про це в понеділок, 11 жовтня, повідомили ЗМІ з посиланням на заяву представника угорського управління з надзвичайних ситуацій Тібора Добсона. Згідно з останніми зведеннями, кількість потерпілих, які отримали хімічні отруєння та опіки, становить 150 осіб. Стан 40 з них визначено як важкий. Також евакуйовано сотні мешканців прилеглих до місця катастрофи поселень. Крім того, зростає і площа заражених червоним шламом територій. Пляма хімікатів розтягнулося вже на 15 кілометрів. Цю цифру підтверджує делальна супутникова зйомка, яку зробила й показала громадськості компанія «Сканекс» 11 жовтня. На детальних знімках, отриманих із супутників Landsat 5 і SPOT 4, видно, що токсичними відходами вздовж берегів струмків та річок залитий район населеного пункту Девечер, а загальна видима довжина розливу перевищує 15 кілометрів при ширині більше 50 метрів. «Уже пішло забруднення землі, ґрунту, йде просочування в ґрунтові води, це значно гірше, ніж просто попадання у воду й перенесення забруднення з водотоком», - пояснила прес-секретар «Сканекс» Надія Пупишево. У понеділок компанія принесла вибачення сім'ям жертв екологічної катастрофи й заявила про готовність «відповідно з мірою своєї відповідальності» виплатити компенсацію за збитки, завдані розливом. Нагадаємо, токсичні відходи комбінату Ajkai Timfoldgyar Zrt потрапили в річкову систему після вибуху на підприємстві, який стався 4 жовтня й зруйнував греблю резервуара з так званим «червоним шламом», який утворюється при виробництві глинозему та є густою сумішшю з оксидів алюмінію, заліза, титану, а також лугу й з'єднаннь різних отруйних металів, таких як миш'як і ртуть. За останніми даними, в навколишнє середовище вилилося понад 1,1 мільйона кубометрів червоного шламу. Спочатку шлам потрапив до струмка Торна, з якого відходи потрапили в річку Марцаль, а до 7 жовтня токсичні відходи досягли річки Мошон-Дунай, західного рукава Дунаю, біля кордону з Австрією й Словаччиною. «Шлам» наповнив і води річки Раба, що впадає в Дунай. Площа розливу склала близько 40 квадратних кілометрів. Було затоплено 300 житлових будинків у трьох прилеглих населених пунктах. Також угорська влада заарештувалa генерального директора алюмінієвого заводу Золтана Баконі.

За матеріалами Сегодня

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі