Ставнійчук: Новий закон про вибори не дозволяє голосувати військовослужбовцям та ув'язненим

Поділитися
Новий закон про місцеві вибори, який вже скеровано на підпис президентові України Віктору Януковичу, забороняє військовослужбовцям строкової служби та ув'язненим брати участь у місцевих виборах. Про це заявила член Венеціанської комісії від України Марина Ставнійчук. При цьому вона закликала голову держави накласти вето на цей закон.
Новий закон про місцеві вибори, який вже скеровано на підпис президентові України Віктору Януковичу, забороняє військовослужбовцям строкової служби та ув'язненим брати участь у місцевих виборах. Про це заявила член Венеціанської комісії від України Марина Ставнійчук. При цьому вона закликала голову держави накласти вето на цей закон. «Закон про (місцеві) вибори визначає, хто не вважається членом територіальної громади, і, наприклад, до цієї категорії належать військовослужбовці або ж особи, що перебувають у місцях позбавлення волі», - сказала Марина Ставнійчук, зазначивши, що така норма прямо суперечить Конституції. У зв'язку з цим вона закликала президента Віктора Януковича застосувати право вето до цього закону. «Я б узяла на себе відповідальність звернутися до президента з проханням не підписувати прийнятий закон про місцеві вибори. Є низка положень у цьому законі, що мають ознаки неконституційності», - сказала Марина Ставнійчук. Вона підкреслила, що існує низка окремих положень цього закону, які безпосередньо утискають як права громадян на вільні вибори, так і тих, хто збирається балотуватися на виборах. Ставнійчук підсумувала, що у Януковича достатньо аргументів для того, щоб ветувати цей закон. Нагадаємо, прийнятий Верховною Радою закон про місцеві вибори напередодні підписав і скерував президентові голова парламенту Володимир Литвин. Даний закон раніше розкритикували представники багатьох політсил. А заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера заявив, що новий закон про місцеві вибори відрізняється вкрай низькою якістю. «Настільки низькоякісного Закону про вибори я давно не пам'ятаю. Як тільки почнеться виборчий процес, всі зможуть переконатися», - зазначив він. У свою чергу голова Комітету виборців України Олександр Черненко також заявив про те, що майбутні місцеві вибори стануть справжнім викликом для адміністративного судочинства в Україні.

За матеріалами Української правди

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі