США депортували до Росії фігурантів шпигунського скандалу

Поділитися
У ніч на п'ятницю, 9 липня, із США до РФ було депортовано 10 російських агентів, заарештованих менше двох тижнів тому. Про це телеканалу CNN повідомило анонімне джерело в американських спецслужбах.

У ніч на п'ятницю, 9 липня, із США до РФ було депортовано 10 російських агентів, заарештованих менше двох тижнів тому. Про це телеканалу CNN повідомило анонімне джерело в американських спецслужбах.

Агенти облишили Сполучені Штати на чартерному рейсі, який вилетів із нью-йоркського аеропорту «Ла Гуардіа» о 22:00 за місцевим часом. За даними CNN, літак прямує до Відня, Австрія.

Поки що підтвердження цієї інформації з офіційних джерел не надходило.

Агенти були депортовані до РФ через декілька годин після того, як у нью-йоркському суді визнали, що вони  були агентами Москви, які  діяли на території США незаконно.

У свою чергу російська сторона вже повідомила, що обміняє їх на засуджених у РФ за шпигунство Сергія Скрипаля, Геннадія Василенка, Ігоря Сутягіна та Олександра Запорозького.

Про їх помилування раніше повідомила прес-служба голови Кремля. Прес-секретар Дмитра Медвєдєва Наталія Тімакова зазначила, що, відповідно до російського законодавства, всі помилувані звернулися до президента із проханнями щодо помилування, «у яких визнали свою провину у раніше скоєних злочинах».

Помилувані вже відбули значну частину термінів свого ув'язнення. Так Ігор Сутягін провів у місцях позбавлення волі 11 років, Олександр Запорізький - 9 років, Сергій Скрипаль - понад п'ять років.

У листі на ім'я судді Кімби Вуд, яка розглядала справу десятьох обвинувачених росіян у Нью-Йорку, мовиться, що в рамках угоди між двома країнами «російський уряд погодився звільнити російських ув'язнених і членів їхніх сімей для подальшого переселення».

За заявою міністерства закордонних справ РФ, Служба зовнішньої розвідки і ЦРУ при досягненні угоди діяли «виходячи з міркувань гуманітарного характеру та розвитку конструктивного партнерства».

У зовнішньополітичному відомстві відзначили, що обмін здійснено «у загальному контексті покращення російсько-американських відносин».

Коли саме Скрипаль, Василенко, Сутягін і Запорізький залишать Росію, поки офіційно не повідомляється. Однак, за повідомленнями ЗМІ, це може відбутися найближчими днями. Преса не виключає, що засуджені відбудуть до Австрії вже у п'ятницю, де відбудеться їх обмін на російських агентів.

Обвинувачені визнали провину

Раніше всі десять заарештованих пішли на угоду зі слідством. Поставши у четвер перед судом у Нью-Йорку, вони визнали, що були агентами Москви, що діяли на території США незаконно.

Сім із них заарештованих назвали свої справжні російські імена. Таким чином, вони визнали, що жили за підробленими документами. Залишилися троє - Ганна Чепман, Михайло Семенко і Вікі Пелаез - діяли під справжніми іменами.

Так, подружжя Річарда і Сінтії Мерфі виявилися Володимиром і Лідією Гурієвими, а Трейсі Фолі представилася як Олена Вавілова. Дональд Хітфілд назвав ім'я Андрій Безруков. Хуан Лазаро представився суду як Михайло Анатолійович Васенков.Ранее Патрісія Міллз і Майкл Зоттолі назвали імена Наталія Переверзєва і Михайло Куцик.

Звинувачення у змові з метою відмивання грошей були зняті з усіх російських агентів.

У результаті суддя присудила їх до терміну, який всі десятеро вже провели у попередньому ув'язненні в тюрмах США.

Оголосивши вердикт, суддя Кімба Вуд зазначила, що умова їх звільнення - негайна депортація. У документах суду йдеться також, що США зі свого боку очікують, що всі домовленості з Росією будуть виконані протягом 72 годин з моменту визнання підсудними своєї провини.

Майно російських агентів, включаючи будинки, автомобілі та гроші, виявлені слідством, переходить у власність США.

Нагадаємо, шпигунський скандал вибухнув у кінці червня. Тоді американська влада оголосила про арешт 10 осіб, які ймовірно працювали на російські спецслужби. Ще один підозрюваний встиг облишити США, однак потім був затриманий на Кіпрі. Тим не менш, його було звільнено місцевим судом під заставу, після чого він зник у невідомому напрямку.

За матеріалами: CNN, Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі