S&P підвищило рейтинг України у зв'язку з кредитом МВФ

Поділитися
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's підвищило довгостроковий рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній валюті на один щабель - до "В +" із "В" у зв'язку зі схваленням Міжнародним валютним фондом (МВФ) нової кредитної програми для Києва.

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's підвищило довгостроковий рейтинг України за зобов'язаннями в іноземній валюті на один щабель - до "В+" із "В" у зв'язку зі схваленням Міжнародним валютним фондом (МВФ) нової кредитної програми для Києва.

Довгостроковий рейтинг у національній валюті підвищений до "ВВ-" із "В+", мовиться у повідомленні агентства.

Одночасно довгострокові суверенні рейтинги виведені зі списку CreditWatch ("рейтинги на перегляді"), куди вони були внесені 22 липня 2010, із позитивним прогнозом. S&P також підтвердило короткострокові суверенні рейтинги України за зобов'язаннями в іноземній і національній валюті на рівні "В". Прогноз рейтингів - "стабільний".

Рейтинг за національною шкалою також підвищено на один щабель - до "uaAA-" з "uaA+". Оцінка ризику переказу і конвертації валюти була підвищена до рівня "В+" відповідно до суверенного рейтингу за зобов'язаннями в іноземній валюті. Рейтинг очікуваного рівня відшкодування боргу після дефолту підтверджений на рівні "4".

"Рейтингова дія відбулася після схвалення виконавчим комітетом Міжнародного валютного фонду рішення про надання Україні стабілізаційного кредиту (на 29 місяців) у розмірі 15,15 млн доларів, що є надійною опорою політичної стратегії уряду і дає Україні негайний доступ приблизно до 2 мільярдів доларів", - наголошується у повідомленні.

"Ми вважаємо, що програма МВФ збільшить шанси реалізації стабілізаційних заходів, що підвищить стійкість української економіки та фінансів суспільного сектору, - заявив кредитний аналітик агентства Кай Штукенброк. - Рішення уряду України підвищити внутрішні тарифи на газ - вражаюче свідоцтво нового політичного рішення з відновлення фінансового становища "Нафтогазу" і виконання умов програми МВФ".

Програма МВФ також знижує нестійкість зовнішньоекономічних показників України шляхом забезпечення фінансування в іноземній валюті.

"Тим не менше, корпоративний і банківський сектори продовжують скорочувати свій зовнішній борг; цей процес компенсується зростанням зовнішніх запозичень громадського сектору. Ми очікуємо, що дефіцит за рахунком поточних операцій України скоротиться більш ніж наполовину у 2010 р. - до менш ніж 1% ВВП. Тим не менше, більше 60% експорту України складають продукція хімічної та сталеварної галузей, піддаючи економіку (і номінальний ВВП, податкову базу) ризику волатильності", - мовиться у повідомленні S&P.

В результаті успішних переговорів про скорочення для "Нафтогазу" цін на імпортований російський газ на 30%, а також підвищення внутрішніх тарифів на газ на 50% уряд посилив фінансову позицію цього дистриб'ютора газу, що належить державі. Очікується, що перерахування з держбюджету "Нафтогазу" у 2010 р. складуть 1% ВВП і 0% у 2011 р.

"Перегляд бюджету у липні 2010 р. був важливим кроком у цьому напрямку. Він заснований на більш реалістичних припущеннях стосовно доходів, ніж це було зафіксовано у первісному Законі про бюджет. Це приводить бюджетні показники на 2010 р. у відповідність із цільовим показником МВФ (бюджетний дефіцит - 5,5% ВВП)", - наголошується у повідомленні агентства.

"Рейтинг був підвищений у відповідності з нашими очікуваннями, які були відображені у рішенні від 22 липня 2010, коли ми внесли довгостроковий кредитний рейтинг за зобов'язаннями в іноземній валюті до списку CreditWatch із позитивним прогнозом. Тоді ми заявили про те, що рейтинги будуть підвищені на один щабель після підписання угоди про надання Україні стабілізаційного кредиту та реалізації урядом відповідних заходів. Виконавчий комітет МВФ схвалив фінансування програми 28 липня 2010", - мовиться у звіті агентства.

Раніше прем'єр-міністр і віце-прем'єр України назвали різні версії використання грошей МВФ. На покриття дефіциту бюджету планується скерувати близько 20% ($ 3,03 млрд) від загальної суми кредиту МВФ ($ 15,15 млрд), повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров 29 липня. Однак, віце-прем'єр з економічних питань Сергій Тігіпко раніше заявляв, що лише $2 млрд можуть бути піти на покриття дефіциту бюджету.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі