Нобелівської премії миру удостоєний китайський дисидент, що знаходиться у в'язниці

Поділитися
© flickr.com / by Franco Bouly
Лауреатом Нобелівської премії миру за 2010 рік став правозахисник із Китаю Лю Сяобо. Про це повідомив у п'ятницю, 8 жовтня, Норвезький Нобелівський комітет в Осло.
Лауреатом Нобелівської премії миру за 2010 рік став правозахисник із Китаю Лю Сяобо. Про це повідомив у п'ятницю, 8 жовтня, Норвезький Нобелівський комітет в Осло.Незадовго до офіційного оголошення імені нового лауреата голова Нобелівського комітету в Осло Торбйорн Ягланд повідомив, що нинішнє рішення комітету викличе «однозначно» таку ж суперечливу реакцію, як і торішнє присудження Нобелівської премії миру президентові США Бараку Обамі. «Ви зрозумієте, що я мав на увазі, як тільки почуєте це ім'я», - заявив Ягланд в інтерв'ю норвезькому телеканалу TV2. Обама був удостоєний премії «за екстраординарні зусилля у зміцненні міжнародної дипломатії і співробітництва між народами». Нагадаємо, Лю Сяобо - письменник і колишній викладач університету, давно відомий як критик Пекіна; він брав участь в акції на площі Тяньаньмень. У 2009 році він був засуджений до 11 років ув'язнення за «підбурювання до підриву державної влади». 28 вересня Влада Китайської Народної Республіки закликала Нобелівський комітет не присуджувати Премію світу 2010 року відомому китайському дисиденту Лю Сяобо. 4 жовтня у Стокгольмі відкрився так званий Нобелівський тиждень, який стане 109-м за рахунком. У цей день був названий володар почесної премії в області медицини і фізіології. Ним став британський вчений Роберт Едвардс, який у 1950-х роках розробив методику штучного запліднення яйцеклітин поза тілом жінки, так званого «ін вітро». Варто відзначити, що це рішення Нобелівського комітету вже викликало обурення Ватикану. У вівторок були оголошені лауреати Нобелівської премії в галузі фізики. Ними стали російські вчені Костянтин Новосьолов та Андрій Гейм, які в даний час працюють  у Великобританії. У середу Нобелівську премію в галузі хімії отримали американець Річард Хек, а також японці Еіті Негісі та Акіра Судзукі. У четвер Нобелівську премію в галузі літератури отримав перуанець Маріо Варгас Льоса. Переможці у кожній з номінацій отримають по 10 мільйонів шведських крон, це приблизно півтора мільйона доларів. Церемонія вручення нагород традиційно відбудеться у день смерті Альфреда Нобеля - 10 грудня у Стокгольмі. Нобелівську премію миру, на відміну від інших нобелівських нагород, присуджують не в Стокгольмі, а в столиці Норвегії Осло.

За матеріалами Deutsche Welle

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі