Набув чинності закон, що закріплює позаблоковий статус України

Поділитися
Набув чинності Закон "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики", прийнятий парламентом 1 липня 2010 з ініціативи голови держави. Документ опубліковано в сьогоднішньому номері "Голосу України".
Набув чинності Закон "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики", прийнятий парламентом 1 липня 2010 з ініціативи голови держави. Документ опубліковано в сьогоднішньому номері "Голосу України". Закон передбачає, що основним принципом зовнішньої політики «є дотримання Україною політики позаблоковості, що означає неучасть України у військово-політичних союзах, пріоритетність участі у вдосконаленні та розвитку європейської системи колективної безпеки, продовження конструктивного співробітництва з НАТО та іншими військово-політичними блоками з усіх питань , що становлять взаємний інтерес». Прийнятий нормативний акт передбачає внесення змін до закону України «Про основи національної безпеки». Зокрема, зі статті, яка визначає пріоритети національних інтересів, виключається норма щодо інтеграції України в євроатлантичний простір безпеки. Окрім того, зі статті про основні напрямки державної політики у питаннях національної безпеки виключено норму про набуття Україною членства «в Організації Північноатлантичного договору». При цьому збережено завдання членства в Європейському Союзі «при збереженні добросусідських відносин і стратегічного партнерства з Російською Федерацією, іншими країнами СНД, а також з іншими країнами світу». Ця норма була присутня і в попередньому законі. 14 липня, екс-міністр оборони України, голова підкомітету з питань військової безпеки і оборони (фракція Партії регіонів), радник президента Олександр Кузьмук заявив про те, що Україна і Організація договору колективної безпеки (ОДКБ) могли б на політичному рівні визначити завдання і цілі своєї співпраці. Того ж дня міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив у статті для «Дзеркала тижня», що головною запорукою безпеки України у сучасних геополітичних умовах є багатовекторна та виважена політика партнерства. При цьому він закликав не відмовлятися від наявних напрацювань у співпраці між Україною і НАТО. «Ми не будемо зрікатися чи гребувати тими значними позитивними напрацюваннями, які у нас є у співробітництві з НАТО. Політика стратегічного балансування не повинна перемістити альянс вниз по шкалі пріоритетів української зовнішньої політики. Вона радше має перемістити наголос із кінцевої мети на триваючий процес реформ», - відзначив Грищенко.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі