Лівійське судно із гуманітарною допомогою замість Гази прибуло до Єгипту

Поділитися
Судно, зафрахтоване Лівією для доставки гуманітарного вантажу до сектору Газа, змінило курс і у четвер, 15 липня, увійшло до єгипетського порту Ель-Аріш.
Судно, зафрахтоване Лівією для доставки гуманітарного вантажу до сектору Газа, змінило курс і у четвер, 15 липня, увійшло до єгипетського порту Ель-Аріш.Про це повідомляють західні ЗМІ. Нагадаємо, судно «Амальтея» (за іншими даними, судно називається «Аль-Амаль» - Al-Amal) вийшло із грецького порту 10 липня. Як раніше повідомлялося, офіційно місцем його призначення був вказаний саме Ель-Аріш. На борту судна знаходяться близько двох тисяч тонн гуманітарного вантажу, в основному - продуктів харчування і медикаментів. Вантажі супроводжують 15 активістів із Лівії, Нігерії та Марокко, а також екіпаж, що складається із 12 осіб - кубинців, гаїтян, індійців і сирійців. Саме судно ходить під молдавським прапором. Судно «Амальтея», що працює під молдавським прапором, було зафрахтовано «Міжнародним фондом благодійності та розвитку» за головуванням Саїфа Ісламу Каддафі, сина лівійського лідера Муамара Каддафі. Судно мало намір до середи досягти територіальних вод поблизу сектору Газа. Однак ВМС Ізраїлю зв'язалися із командою «Амальтея» і запропонували їм змінити плани. Ізраїльські чиновники стверджують, що капітан корабля погодився попрямувати до Єгипту - для того, щоб гуманітарні вантажі були доставлені до Гази через територію цієї країни. Лівійська благодійна організація на чолі з сином Каддафі заявила, що вирішила не наполягати на продовженні прямування до сектору Газа, щоб уникнути насильства. Нагадаємо, у травні цього року із аналогічною місією до Гази вирушила «Флотилія свободи» із шести суден. П'ять із них допустили на борт ізраїльських солдатів і погодилися, щоб їх відконвоювали до ізраїльського порту Ашдод. На шостому, турецькому пороні «Маві Мармара», сталася сутичка пропалестинських активістів з ізраїльськими спецназівцями, у результаті якої загинули дев'ять громадян Туреччини і отримали поранення декілька ізраїльтян. При цьому Ізраїль стверджував, що «Флотилія свободи» під виглядом гуманітарної допомоги везла до регіону зброю. Незабаром після інциденту Туреччина відкликала з Ізраїлю свого посла, а потім закрила для літаків ВПС цієї держави свій повітряний простір. Ізраїль також відмовився вибачатися перед Туреччиною за свої дії. Тоді ізраїльська влада наполягала на тому, що спецназ застосував бойові патрони, тільки коли піддався нападу із застосуванням холодної зброї. Однак ці події призвели до  полегшення режиму блокади сектору Газа. Тепер до Гази дозволяється ввезення майже будь-яких споживчих товарів, хоча і залишається «чорний список», до якого, зокрема, внесено багато будівельних матеріалів. Ізраїль підкреслює, що блокада території, контрольованої воєнізованим угрупуванням ХАМАС, необхідна для запобігання поставок до Гази зброї та військової техніки.

За матеріалами CNN

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі