Конституційний суд Франції схвалив закон про заборону на носіння паранджи

Поділитися
Конституційний суд Франції виніс схвальний вердикт щодо законопроекту, який забороняє носіння паранджі в громадських місцях. Про це в четвер, 7 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ.
Конституційний суд Франції виніс схвальний вердикт щодо законопроекту, який забороняє носіння паранджі в громадських місцях. Про це в четвер, 7 жовтня, повідомили місцеві ЗМІ. Цей законопроект уже було прийнято французьким парламентом, і він чекав на рішення вищого органу. Судді внесли лише одну поправку: заборона не буде мати ніякої сили в громадських місцях виконання релігійних обрядів. Противники закону мають можливість оскаржити законопроект в Європейському суді з прав людини в Страсбурзі. У тому випадку, якщо закон не буде скасовано жодною з уповноважених інституцій, з весни 2011 року в Франції не можна буде з'являтися на людях у цьому мусульманському одязі, що закриває обличчя. За порушення передбачено штраф у 150 євро та (або) направлення на курси основ громадянського суспільства. Тим, хто примушує жінок надягати паранджу, загрожує штраф у 30 тисяч євро й тюремне ув'язнення терміном в один рік. Згідно зі статистикою, в Франції всього 2 тисячі жінок носять паранджу. Законодавці вирішили максимально пом'якшити дію правила й передбачили для ортодоксальних мусульманок шестимісячний «освітній» період, під час якого їм будуть роз'яснювати неприйнятність такої традиції в сучасному французькому суспільстві. Цей захід користується великою суспільною підтримкою, її схвалив Президент Ніколя Саркозі в рамках обговорення більш широкого питання про національну ідентичність французів. Однак критики стверджують, що влада прийняла такий закон, щоб завоювати симпатії виборців з ультраправими поглядами. Судячи з тексту закону, його автори не роблять акцент саме на мусульманському характері убрань, а зазначають: «Ніхто не може носити в громадських місцях одяг, який приховує обличчя». Паранджу, а також нікаб, у Франції багато хто сприймає як загрозу правам жінок і світському характеру держави. У травні парламент прийняв резолюцію, в якій носіння паранджі називають «нападом на гідність і рівність прав чоловіка й жінки». У ній також сказано, що це «суперечить цінностям (Французької) Республіки». Подібний законопроект обговорюють на сьогодні в Іспанії, Бельгії й Голландії. У Франції проживає найбільша кількість мусульман у порівнянні з іншими країнами Європи - близько 5 млн.

За матеріалами Би-Би-Си

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі