Компанія ВР встановила нову заглушку на аварійну свердловину

Поділитися
Компанія ВР повідомила, що нова заглушка, покликана повністю зупинити потрапляння нафти до Мексиканської затоки, була встановлена успішно. Перевірка ефективності нового обладнання розпочнеться у вівторок, 13 липня.

Компанія ВР повідомила, що нова заглушка, покликана повністю зупинити потрапляння нафти до Мексиканської затоки, була встановлена успішно. Перевірка ефективності нового обладнання розпочнеться у вівторок, 13 липня.

Висновки щодо ефективності заглушки можна буде зробити щонайменше через шість годин після початку випробувань. У нафтовій компанії уточнюють, що шість годин - мінімальний термін, і всі перевірки можуть тривати до 48 годин.

"Ми припускаємо, однак не можемо гарантувати, що під час випробувань заглушки нафта не буде потрапляти до океану", - йдеться у заяві ВР. Компанія також відзначає, що "подібне устаткування ніколи не використовувалося на таких глибинах, і його здатність збирати всю нафту і газ, що виходять на поверхню, не може бути гарантована".

Відеозображення із дна Мексиканської затоки підтверджують, що нова заглушка була успішно встановлена. Весь процес її облаштування, як і все, що відбувається на свердловині ВР під водою, можна було спостерігати у прямому ефірі.

Судячи з інформації, зафіксованої однією з камер на дні Мексиканської затоки, деяка частина нафти продовжувала вільно витікати з аварійної свердловини навіть після завершення монтажних робіт.

Нова заглушка досягає у висоту 5,5 метра і важить 68 тонн. Це не перша спроба ВР зупинити потік нафти, що надходить у води Мексиканської затоки, проте досі вони не увінчалися успіхом.

Білий дім увів новий мораторій на буріння

Тим часом, уряд США видав новий мораторій на шельфові буріння до 30 листопада 2010 року для того, щоб переконатися у тому, що нафтові компанії підвищили заходи безпеки на своїх бурових платформах.

Американська влада вже випускала подібний мораторій, однак минулого тижня апеляційний суд підтримав суд нижчої інстанції, який визнав заборону надто широкою, і не дозволив уряду припинити видачу дозволів на шельфові буріння і призупинити буріння на 33 свердловинах.

На відміну від попереднього мораторію, цього разу Білий дім вирішив заборонити абсолютно всі буріння, незалежно від глибини свердловини. Перша заборона стосувалася тільки робіт на шельфі на глибині понад 152 метрів. Ще не відомо, чи буде судовий розгляд нової заборони.

Раніше стало відомо про те, що British Petroleum через складне фінансове становище, яке спричинене витратами на ліквідацію витоку нафти у Мексиканській затоці, веде переговори стосовно продажу своїх активів на суму $ 12 млрд. Мова, зокрема, йде щодо нафтоносного району Прудо-Бей на Алясці. Про це у неділю, 11 липня, повідомила британська газета The Sunday Times.

Окрім того, компанія розпочала пошук стратегічного інвестора, щоб зберегти свою незалежність під загрозою спроб можливого поглинання. За даними однієї з британських газет, фінансові експерти компанії намагаються зацікавити конкуруючі нафтові групи і суверенні фонди пакетом акцій BP розміром 5-10% за ціною до 6 млрд фунтів стерлінгів (9,1 млрд дол.) Претендентами на пакет акцій називають нафтових гігантіів ExxonMobil, Total і Royal Dutch Shell.

Загалом витрати британської корпорації на ліквідацію наслідків розливу нафти у Мексиканській затоці вже перевищили 3 мільярди доларів.

Платформа Deepwater Horizon, якою керує компанія BP, затонула у Мексиканській затоці біля узбережжя штату Луїзіана 22 квітня після вибуху і 36-годинної пожежі. У результаті інциденту загинули 11 людей.

За матеріалами: Бі-бі-сі

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі