Інтерпол не відкликав ордер на арешт Романа Поланскі

Поділитися
Відомий режисер Роман Поланскі, як і раніше залишається у списку розшукуваних Інтерполом за підозрою у скоєнні злочину. Про це у вівторок, 13 липня, повідомив прес-секретар організації.

Відомий режисер Роман Поланскі, як і раніше залишається у списку розшукуваних Інтерполом за підозрою у скоєнні злочину. Про це у вівторок, 13 липня, повідомив прес-секретар організації.

Він додав, що статус розшукуваного не буде знятий з режисера навіть не дивлячись на відмову Швейцарії видати його США.

Як уточнив представник Інтерполу, стосовно Поланскі все ще діє так званий ордер «із червоним кутом» (red notice) - прохання до країн-членів організації посприяти у затриманні підозрюваного для подальшої видачі його судовим органам іншої держави.

При цьому сторінка із даними на режисера, як і раніше розміщена на сайті Інтерполу.

Розшук режисера Романа Поланскі буде припинений тільки в тому випадку, якщо відповідний запит надішле американська сторона, яка і видала ордер на його арешт.

При цьому раніше представник Мін'юсту США запевнив, що переслідування відомого режисера буде продовжено, незважаючи на відмову Швейцарії у його видачі.

За словами Жоржа Кеймана, адвоката Романа Поланскі, він все ще знаходиться у Швейцарії. При цьому режисерові безпечно подорожувати ще у двох європейських країнах - Франції та Польщі. «Він у тій же ситуації, що і рік тому, - сказав Жорж Клейман. - Він може вільно пересуватися по Швейцарії, Франції та Польщі, а також інших країнах, у яких немає договору про екстрадицію зі Сполученими Штатами».

Нагадаємо, Роман Поланскі був затриманий швейцарською владою восени 2009 року на прохання США, де проти нього порушено кримінальну справу про розбещення малолітньої. Незабаром після затримання він був звільнений під заставу, однак потім його помістили під домашній арешт.

Інцидент, за фактом якого у США був виданий ордер на арешт режисера, відбувся у 1978 році. Тоді Роман Поланскі, імовірно, згвалтував 13-річну Саманту Геймер. У 1993 році, отримавши від режисера компенсацію, вона оголосила про відмову від претензій до нього, проте американські влади не стали закривати кримінальну справу у зв'язку із примиренням сторін.

Ситуація не змінилася і після того, як у 2009 році передбачувана жертва згвалтування попросила суд припинити переслідування Романа Поланскі, так як процес привертає надмірну увагу громадськості до неї самої.

У липні цього року швейцарський суд ухвалив рішення не видавати режисера США. Тоді ж Роман Поланскі був звільнений з-під арешту.

За матеріалами: Лента.Ru, CNN

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі