Глобальне потепління знищує рис

Поділитися
Навіть помірне зростання глобальних температур призведе до значного зниження врожайності рису в Азії, де ця зернова культура служить основним джерелом їжі для мільйонів людей.
Навіть помірне зростання глобальних температур призведе до значного зниження врожайності рису в Азії, де ця зернова культура служить основним джерелом їжі для мільйонів людей. Дослідники із США, Філіппін, а також Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН проаналізували вплив підвищення мінімальних і максимальних добових температур на іригаційне виробництво рису на 227 полях В'єтнаму, Китаю, Індії, Індонезії, Таїланду і Філіппін. «При підвищенні добового мінімуму, тобто коли ночі стають теплішими, врожаї рису падають, - ділиться результатами керівник групи Джеррод Уелч з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (США). - Більш значний максимум, навпаки, призводить до підвищення врожайності, проте за ним, як правило, йде зростання добового мінімуму, яке зводить позитивний ефект нанівець». Біологічний механізм, який стоїть за цим феноменом, не повністю зрозумілий. Припускають, що рис більш активно «дихає» уночі, не маючи при цьому доступу до сонячного світла, необхідного для фотосинтезу. За останні 25 років глобальне потепління вже призвело до зниження врожайності у головних центрах виробництва рису на 10-20%. До середини століття, якщо вірити прогнозам, температура підійметься настільки, що в деяких районах вирощувати рис буде вже не можна. Одне з попередніх досліджень показало, що кожен градус, на який збільшується нічна температура, буде знижувати врожайність рису на Філіппінах на 10%. Вихід у розробці нових способів виробництва рису і нових теплотривких сортів. Щодня рис вживають у якості їжі 3 мільярди осіб. В Азії він служить основною їжею для не менше 600 мільйонів малозабезпечених. Нагадаємо, що уряд Росії через небувалу посуху запровадив тимчасову заборону на експорт зерна і товарів, вироблених з нього. Про це у четвер, 5 серпня, заявив прем'єр-міністр Володимир Путін. Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі