Азаров: Уряд не планує проводити другий етап підвищення ціни на газ

Поділитися
Уряд України не планує проводити другий етап підвищення ціни на газ, а готується визначитися з можливостями покриття собівартості тарифів у кожному конкретному випадку, заявляє прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Уряд України не планує проводити другий етап підвищення ціни на газ, а готується визначитися з можливостями покриття собівартості тарифів у кожному конкретному випадку, заявляє прем'єр-міністр України Микола Азаров.

Він нагадав, що у Меморандумі про співпрацю з МВФ, який послужив основою для отримання Україною нового кредиту, вимоги про другий етап підвищення ціни на газ відсутні.

"У Меморандумі немає, однозначно. У ньому йдеться про зобов'язання України встановити обгрунтовані тарифи", - сказав він журналістам низки українських ЗМІ у Києві в четвер, коментуючи рішення Міжнародного валютного фонду (МВФ) про надання нової позики.

Підвищення вартості природного газу для населення необхідно для модернізації економіки країни, заявив прем'єр-міністр.

"По суті, ця вимога (МВФ про підвищення тарифів - ред.) продиктована необхідністю модернізації нашої економіки - ніхто не береже дешеві продукти", - сказав він.

При цьому прем'єр-міністр зазначив, що відповідне рішення має стимулювати впровадження енергозберігаючих технологій, економії у використанні газу не тільки промисловими підприємствами та підприємствами житлово-комунального господарства, а й населенням. "Якщо ми хочемо жити як в Європі, давайте не розкидати гроші на повітря, не розтрачувати воду в трубах", - відзначив він.

Азаров підкреслив, що підвищення вартості дозволить уряду бути більш вимогливим до підприємств ЖКГ щодо впровадження енергозбереження.

Прем'єр нагадав, що вже прийнято рішення про створення національної комісії регулювання тарифів на послуги житлово-комунального господарства, перед яким ставиться завдання проаналізувати вартість послуг у різних регіонах країни, визначити витрати на них, після чого вийти з пропозиціями до уряду про покриття собівартості.

Після цієї роботи, за словами Азарова, можна буде говорити "яким чином ми частину витрат перекладемо або на державу, або перекладемо на населення, або перекладемо на промислові підприємства". Прем'єр підкреслив, що при цьому перед підприємствами житлово-комунального господарства поставлено завдання "не перекладати на людей безгосподарність", пояснивши, що уряд наполягає на тому, що населення не має сплачувати, наприклад за втрати води і тепла в трубах.

Нагадаємо, що роздрібні ціни на природний газ для населення України із 1 серпня 2010 зростуть на 50%.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі