Загальна мобілізація: хто зі студентів має право на відстрочку

Поділитися
Це передбачено українським законодавством.

В Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення Росії. Верховна Рада проголосувала за продовження в Україні її та воєнного стану. Вони діятимуть до середини травня.

В цей час деякі категорії військовозобов’язаних мають право на відстрочку від мобілізації. Юрист Андрій Лавренюк розповів, чи можуть зараз призвати студентів.

Він пояснив, що згідно зі статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», студенти вищих навчальних закладів можуть отримати відстрочку від призову на військову службу до закінчення навчання. Ця відстрочка є важливим механізмом для забезпечення неперервності освіти та забезпечення можливості студентам завершити своє навчання. Але на неї мають право не всі. 

Законом передбачено, що студенти, які здійснюють освітню діяльність у вищих навчальних закладах, можуть отримати відстрочку від призову на військову службу, виключно за умови, що вони навчаються на денній або дуальній формі навчання до закінчення навчання. Студенти заочної форми навчання можуть бути мобілізовані.

Юрист зазначив, що студенти, які отримують відстрочку від мобілізації, мають певні обов’язки перед військовими органами, зокрема, повинні вчасно повідомляти про зміни у своєму статусі, такі як перерва у навчанні або закінчення навчання.

На початку лютого Верховна Рада у першому читанні ухвалила новий законопроєкт про мобілізацію. Нагадаємо, він передбачає право на відстрочку для деяких категорій студентів.

Поділитися
Дивіться спецтему:
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі