Через війну, яку розпочала РФ, цього літа українці знову мусили пристосовуватися до життя в умовах відключення світла. Взимку, на думку експертів, ситуація в енергетиці може ускладнитися. Деякі українці вже розпочали підготовку до зими. Видання «Апостроф» розповіло, як зробити запас овочів та як його правильно зберігати в квартирі.
Як правильно зберігати овочі
Найголовнішими правилами зберігання овочів у квартирі є наступні:
- зберігати овочі у сухому та темному місці
- не допускати різких коливань температури, адже через це на овочах з'явиться конденсат, і вони почнуть загнивати.
- стежити за вологістю повітря. Оптимальною для більшості овочів є вологість повітря – 80-85%, а для цибулі та часнику – 70-80%.
Базові овочі потрібно зберігати за такими правилами:
- Морква – цей овоч швидко псується, тому не коренеплоди не треба повністю очищати від землі. Ящики можна розмістити на лоджії та закрити їх плівкою. Коли похолодає, додатково утеплити ящик, щоб морква не промерзла. Ще одним досить ефективним методом зберігання є присипка моркви вологим піском.
- Картопля – її зручно зберігати на балконі в утепленому ящику. Також можна у відкритих залізних ящиках або дерев'яних ящиках, які стоять у темному прохолодному місці. Дозволяється зберігання картоплі у паперових чи тканинних мішках.
- Буряк – цей овоч можна зберігати на нижній полиці в холодильнику або в утепленому ящику на балконі.
- Гарбуз та кабачки – не вимагають особливих мов зберігання. Можна покласти в темне місце. Треба слідкувати, щоб овочі не перемерзали.
- Капуста – її можна тримати в холодильнику або в утепленому ящику на балконі. Можна загорнути качани в газетний папір і розкласти на невеликій відстані один від одного в сухому прохолодному місці. Якщо з часом папір на деяких качанах стане вологим або потемніє, його слід зняти. Качани слід очистити від верхнього шару листя і загорнути у чистий папір.
- Цибуля та часник – ці овочі можна покласти в сітки або контейнера та зберігати у кухонній шафі. Очищені зубчики часнику можна скласти у скляну банку, присипати сіллю, закрити кришкою та поставити в холодильник.
- Перець – потрібно зберігати у відкритих ящиках, обгорнувши кожен ряд щільним папером, або поліетиленовими пакетами, не закриваючи їх.
- Горох та квасоля – краще зберігати в місці, що добре провітрюється. Ці бобові можна покласти в полотняну сумку або в картонну коробку. Треба стежити, щоб рівень вологості в приміщенні був не надто високим, інакше продукти покриються пліснявою.
Нагадаємо, інструктор з виживання, керівник спеціалізованої школи «Білі вовки» Сергій Білоус розповів, що необхідно купити вже зараз, щоб підготуватись до зими.