Через удари Росії по енергетичним об’єктам України, українці живуть в умовах відключень світла. В цей час, однією з серйозних проблем для багатьох є непрацюючий холодильник.
Видання «УНІАН» розповіло, які продукти можна зберігати в теплі абсолютно безпечно.
Ці продукти витримують високі температури без холодильника. Іноді їм достатньо просто затемненої ділянки на кухні.
Овочі та фрукти
Будь-які овочі та фрукти можна зберігати в льосі або коморі, а якщо таких приміщень немає, то просто знайти на кухні затишне місце в тіні й помістити туди продукти. Головне - стежити за відсутністю вогкості та за можливості швидко з'їдати, не допускаючи тривалого лежання.
Крупи та макарони
Будь-які крупи (гречка, пшоно, рис, пшеничка та інші) можна і потрібно зберігати в шафці на кухні - холодильник таким сипучим абсолютно не потрібен. Єдина вимога - розсипати крупи в скляні банки з кришками, що щільно закриваються, щоб всередину ємності не пробралися комахи. Те ж саме стосується і макаронних виробів - подалі від сонячних променів і в закритій тарі.
Пакетовані та бутильовані соки
Будь-які соки, які ви купите в магазині, спокійно можна зберігати і вдома без холодильника, але тільки якщо вони закриті. Власне, точно так само вони зберігаються і в супермаркеті - без холодильника, просто в торговому залі на полиці. Однак якщо ви вже відкрили сік, бажано випити його за 1-2 дні, при цьому постійно прибираючи кудись у тінь.
Питна вода та газовані напої
Кожному з нас влітку хочеться випити прохолодної чистої води, але якщо немає можливості її охолодити, то точно можна вберегти від псування. Єдина вимога води до вас - не ставити її під прямі сонячні промені, але в іншому навіть відкрита пляшка з водою може стояти на кухні або в кімнаті. Такі ж правила застосовні і до газованих напоїв, хоча їх складно назвати корисними - від відсутності холодильника постраждає тільки температура «газованої води», але властивості і смак залишаться колишніми.
Каші, супи та пюре швидкого приготування
Будь-які швидкорозчинні продукти, наприклад, супи в брикетах або пакетах, каші та пюре взагалі не потрібно класти в холодильник - там вони можуть відсиріти. Зберігати таку майбутню їжу потрібно за кімнатної температури - бажано в кухонній шафі.
Мед, цукор, сіль, спеції, рослинна олія
У низьких температурах немає потреби, тому навіть якщо вимкнуть світло, ці 5 продуктів 100% не постраждають. Що стосується рослинної олії, то її краще все-таки поставити в затінену ділянку, але холодильник такому продукту не потрібен.
Рибні, м'ясні, овочеві консерви
Як правило, більшість покупних консервів не потребують холодильної камери - вони прекрасно себе почувають у діапазоні кімнатної темпертури. Якщо ви переживаєте, що в приміщенні надто спекотно, можете прибрати консерви в шухляду під стіл або в кухонну шафу - там температура буде все одно нижчою, ніж у відкритому просторі кухні, до того ж, ви точно зможете вберегти продукти від сонячних променів.
Нагадаємо, вже у серпні ситуація зі світлом повинна покращитись. Обсяги обмежень мають зменшитись.