Солодкий та безпечний: як правильно вибрати кавун

Поділитися
Є способи перевірити його на вміст нітратів.

Багато хто з нас полюбляє солодкі та стиглі кавуни. В цей час починають з’являтися перші ягоди, і з’являється велика спокуса їх купити. Видання «УНІАН» підготувало поради, які допоможуть вибрати стиглий кавун та перевірити його на вміст нітратів.

Чи можна купувати ранні кавуни

Ранні кавуни небезпечні тим, що в них може бути багато нітратів. Тому до початку сезону - а саме середини серпня - краще ягоду не купувати. Якщо ж вирішили взяти, то повинні розуміти, чим небезпечні такі ласощі.

Справа в тому, що ранні кавуни найчастіше вирощують в теплицях, тому використовують для них більше добрив і пестицидів, а, значить, і більше нітратів. Нітрати є у всякій ягоді, але допустимий рівень - 60 мг на 1 кг ваги. Якщо цей рівень вище - кавун їсти не можна.

Також якщо вибирати між українською та імпортною ягодою, то краще віддавати перевагу рідній. Імпортні кавуни для кращого транспортування покривають воском і спеціальними засобами, а також зривають незрілими, щоб вони витримали довгий шлях - тобто, виходить, що кавун дозріває вже в дорозі.

Як вибрати стиглий кавун

Колір

Кавун повинен бути яскраво- або темно-зеленого кольору, з контрастними, яскравими смужками. Якщо малюнок розмитий - це може говорити про нітрати. Уникайте кавунів з блідою або пожовклою шкіркою - вони незрілі.

Земляна пляма - бік, на якому кавун лежав на землі - має бути жовтого або оранжевого кольору.

Розмір

Якщо берете ранню ягоду, вибирайте невеликого розміру - у великих більше нітратів, і вони можуть бути незрілими. На початку серпня краще купувати кавун не більше 4 кг, ближче до кінця серпня - можна вибрати більший

Зовнішній вигляд

На ягоді не повинно бути тріщин, вм'ятин, порізів, проколів. Якщо порушена цілісність, то таким кавуном можна отруїтися. Іноді ягоду проколюють недобросовісні аграрії - з метою збільшити вагу кавуна і пофарбувати м'якоть.

Також ягода повинна бути правильної форми, можлива лише невелика деформація з одного боку. Якщо у кавуна дивна форма і горбиста поверхня, то цілком ймовірно, що ця ягода стала мутантом через небезпечні речовини.

Проведіть нігтем по шкірці - повинен залишитися слід і з'явитися легкий трав'янистий запах.

Звук від стуку

У стиглого і солодкого кавуна звук при постукуванні буде гучним, як від барабана. Якщо звук глухий - ягода перезріла, якщо дзвінкий - не дозріла.

Хвостик

Якщо хвостик сухий (але не пересохлий) - кавун стиглий, товстий і зелений - ягода не дозріла

Як перевірити наявність нітратів в кавуні вдома

Є три ознаки, за якими можна визначити наявність нітратів в ягоді, розрізавши її:

  • подивіться на зріз - якщо він гладкий і дзеркальний, то, швидше за все, кавун з «хімією»; у хорошій ягоди зріз цукристий і дрібні крупинки м'якоті;
  • зверніть увагу на прожилки - жовтого або оранжевого кольору також говорять про великий вміст нітратів; в якісному кавуні прожилки білого кольору;
  • опустіть шматочок кавуна в воду - якщо вона відразу забарвиться в яскравий колір, то кавуну допомогли «дозріти», і їсти такий не варто; якщо вода злегка помутніє і стане рожевою - все в порядку.

Є також способи обрати смачну диню. Для цього існують деякі лайфхаки.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі