Правила безпеки: як зберігати продукти, коли немає світла

Поділитися
Поради підготувало Міністерство охорони здоров’я України.

Через ракетні удари Росії по енергосистемі України, взимку і восени українці можуть зіткнутися з тривалими відключеннями світла. Через те, що холодильники не будуть працювати, продукти та готові страви можуть зіпсуватися.

В Міністерстві охорони здоров’я України підготували поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання.

  • У холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.
  • Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.
  •  Якщо електроенергію вже відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
  • Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.
  • Також спробуйте заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).
  • Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.
  • Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.
  • Продукти харчування також можна зберігати у термосумці, у погребі чи підвалі та на балконі, якщо за вікном мінусова температура.

Через постійні ракетні удари Росії та атаки дронів, минулої зими українці жили в умовах постійних відключень світла, а іноді і без опалення. Цього року зима також може бути важкою, бо енергосистема серйозно постраждала від обстрілів. Нагадаємо, як підготувати житло до зими без опалення.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі