Влітку зростає ризик харчових отруєнь та кишкових інфекцій. В Україні у теплу пору року також фіксуються випадки отруєння грибами. У Держпродспоживслужбі розповіли, які вберегтися від отруєння грибами.
Отруєння грибами: що треба знати
Фахівці Держпродспоживслужби зазначили, що отруєння грибами є одним з найважчих харчових отруєнь.
Щоб уберегти себе від цього, потрібно дотримуватися основних правил щодо профілактики отруєнь грибами:
- обирати штучно вирощені печериці та гливи, що продають в магазинах або на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
- не купувати гриби, що продаються вздовж автомобільних шляхів та на стихійних ринках, а також за допомоги інтернет-мережі.
Грибникам на замітку: як правильно збирати гриби
Під час збирання грибів слід враховувати наступні рекомендації:
- ніколи не класти у кошик невідомі гриби;
- остерігатися пластинчатих грибів;
- не збирати старі, перезріли або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
- не збирати гриби на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Загроза замінування на території ведення бойових дій залишається великою.
- під час посухи краще взагалі відмовитися від збирання грибів. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба – втрата води та накопичення токсин;
- уважно перевіряти зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживати сирі гриби;
- не годувати дітей до 12 років грибами та стравами з їх додаванням. Також вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.
У Держпродспоживслужбі наголосили, що дорослі мають вчити дітей не брати до рук дикорослі гриби, оскільки вони можуть бути отруйними.
«Наголошуємо, що вживання також галюциногенних грибів, зокрема мухоморів, призводить до небезпечних негативних наслідків для фізичного здоров’я – роз'ясняйте дітям про шкідливість споживання різних галюциногенів», – йдеться у повідомленні.
Якщо після вживання грибів виникає погане самопочуття (блювання, нудота, біль у животі, галюцинації, головний біль), необхідно терміново викликати швидку допомогу.
Раніше ми писали, як у зоні підтоплення уберегтися від зараження гострими кишковими інфекціями.