Обережно, сальмонельоз: як уберегти себе та близьких

Поділитися
Обережно, сальмонельоз: як уберегти себе та близьких © aif.ru
Роз'яснення дали фахівці Держпродспоживслужби.

Влітку зростає число випадків виявлення гострих кишкових інфекцій. Однією з них є сальмонельоз, збудником якого є бактерії роду Salmonella, що вражають переважно травну систему людини. У Держпродспоживслужбі розповіли, що треба робити, щоб захиститися від сальмонельозу.

Як уберегтися від сальмонельозу

Фахівці Держпродспоживслужби зазначили, що найчастіше інфікування сальмонельозом виникає в результаті споживання зараженого м’яса, риби, птиці, яєць, молока.

«Рідше хвороба передається від людини до людини через брудні руки або предмети побуту. Оскільки бактерії роду Salmonella досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля, для їх знищення необхідна тривала термічна обробка», – йдеться у повідомленні.

Інфікування продуктів відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя. При появі будь-яких симптомів отруєння необхідно якомога швидше звернутися до лікаря.

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз необхідно:

  • дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом;
  • одразу класти у холодильник після покупки сирі продукти тваринного походження. Зберігати їх потрібно окремо від готових страв;
  • ретельно мити яйця перед їх приготуванням. Страви, де є сирі яйця, необхідно вживати одразу після приготування;
  • розморожувати м'ясо і рибу слід в холодильнику;
  • не торкатися інших продуктів під час приготування страв з м'яса та риби;
  • страви з м’яса і птиці можна вживати тільки після термічної обробки;
  • страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
  • використовувати окремий посуд та приладдя для сирих продуктів, який після цього треба обдавати окропом;
  • виділити окремий ніж та дошку для м'яса та риби;
  • підтримувати чистоту на кухні – своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
  • не змішувати свіжі страви із її залишками попереднього дня;
  • не купувати продукти на стихійних ринках;
  • у поїздках не їсти продукти, які швидко псуються (салати з майонезом або сметаною, м'ясні продукти домашнього приготування, кондитерські вироби з кремом);
  • пити лише кип'ячену або бутильовану воду.

Раніше у Центрі громадського здоров'я МОЗ України пояснили, як захиститися від ботулізму.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі