У Верховній Раді підняли «справу Тимошенко» п'ятнадцятирічної давності

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради має намір звернутися до російської сторони з проханням надати документи, які стосуються кримінальної справи стосовно екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.

Голова парламентської комісії з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» Інна Богословська заявила, що на даний момент оформлені два запити.

«Ми звернулися до Міністерства закордонних справ України з проханням посприяти в отриманні документів про обставини списання або не списання боргів компанією Єдині енергетичні системи України (ЄЕСУ) перед Міністерством оборони РФ і про обставини закриття кримінальної справи проти Ю.Тимошенко», - повідомила вона.

І.Богословська додала, що слідча комісія має копію відповіді Генеральної прокуратури РФ, згідно з якою, кримінальну справу стосовно Ю.Тимошенко припинено за «нереабілітуючими обставинами у зв'язку із закінченням терміну давності».

І.Богословська
зазначила, що Ю.Тимошенко у РФ звинувачували за статтею «неодноразове дання хабара». При цьому депутат повідомила, що Генеральна прокуратура РФ припинила кримінальну справу на півтора роки раніше, ніж закінчився термін давності цієї справи.

«Слідча комісія хоче отримати копію постанови про припинення кримінальної, а також заяву, яку було написано Ю.Тимошенко про те, що вона визнає свою провину і просить припинити кримінальну справу. Депутат пояснила, що кримінальну справу не могло бути припинено без письмової заяви Ю.Тимошенко.

Окрім того, за її словами, комісія звернулася з вимогою до Генпрокуратури провести перевірку законності прийняття рішення суду про ліквідацію компанії ЄЕСУ.

Нагадаємо, у Росії Ю.Тимошенко звинувачувалася в організації у 1996 році через посередника неодноразового передання хабарів кільком посадовим особам центрального управління матеріальних ресурсів і зовнішньоекономічних зв'язків та центрального організаційно-планового управління Міноборони РФ за завищення цін на матеріально-технічні ресурси, що постачаються для Збройних сил РФ.

У 2005 році Генпрокуратура РФ повідомила про припинення розслідування кримінальної справи стосовно Ю.Тимошенко у зв'язку із закінченням терміну давності.

Головний військовий прокурор РФ Олександр Савенков тоді пояснив, що головне переслідування Ю.Тимошенко припинено через нереабілітуючі підстави.

За даними слідства, загалом Ю.Тимошенко організувала передання російським військовим у вигляді хабарів більше 9 тисяч доларів.

20 квітня слідчі Генеральної прокуратури взяли у лідера партії «Батьківщина» Ю.Тимошенко вже третю підписку про невиїзд.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі