Банкіри: Через корупцію в судах на будівельній галузі та іпотеці можна буде поставити хрест

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Визнання Вищим господарським судом України недійсними договорів іпотеки майнових прав на незавершене будівництво робить дуже сумними перспективи будівництва та іпотечного кредитування.

Таку заяву зробив старший радник «Альфа-Банку (Україна)» Роман Шпек під час круглого столу «Чи добудують в Україні недобудови?», який 13 квітня 2011 року провела ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

За словами банкіра, така суддівська практика не дає змоги банкам збільшити обсяги кредитування та знизити кредитні ставки. Це, в свою чергу, призведе до того, що «добрі» позичальники обслуговуватимуть більш дорогі позики, щоб перекрити банкам збитки, які створюють «погані» позичальники.

«Одна й та сама палата ВГСУ приймає два різні рішення в одному питанні. Є рішення Верховного Суду, що це все правильно і можна брати в заставу (майнові права на незавершене будівництво – ред.). Однак ВГСУ не визнає рішення Верховного Суду», - розповів банкір.

Старший радник «Альфа-банку» переконаний, що сумнівні судові рішення повністю нівелюють позитивні наслідки дерегуляції будівництва, які ініціювала влада, та дискредитують реформу судоустрою, яку проводить адміністрація президента. «Маємо велику надію, що Національний банк і тут, як і в випадку з валютним кредитуванням, зіграє відповідну роль і допоможе поставити це питання на рівні глави держави», - наголосив пан Шпек.

Коментуючи зазначену проблему, директор департаменту з управління валютними резервами НБУ Олександр Дубихвіст зауважив, що регулятор пильно стежить за ситуацією, а причиною її виникнення назвав «різночитання» законодавства, в т.ч. нормативної бази НБУ. Чиновник наголосив, що для усунення двозначностей Нацбанк має намір дати однозначне роз’яснення своїх підзаконних актів та готовий виступити як третя сторона у судових процесах на боці комерційних банків при вирішенні «недобудовних» спорів.

За словами ж голови правління «Укрсоцбанку» Бориса Тимонькина, на сьогодні через судові рішення банкам надзвичайно ризиковано видавати кредити, бо іпотеки як такої фактично не існує. Несумлінним позичальникам вдається перепродувати заставне майно кілька разів. Причому часто-густо це роблять люди, які займають високі посади, в т.ч. – в Адміністрації Президента.

На думку заступника директора Департаменту житлового будівництва, будіндустрії та промисловості будівельних матеріалів Мінрегіонбуду Володимира Височина, для активної видачі іпотечних кредитів населенню держава має створити всі умови для того, щоб кредитор міг брати під заставу житло, що будується, бо альтернативного забезпечення позики в людей просто немає.

Р.Шпек наголосив, що «поки не поборимо корупцію в судах, поки не витіснимо звідти «засівачів», будівництво розвиватися не буде, зростаючого попиту не буде і досягти цілей, які ставить у своїй програмі президент України, зокрема вийти на рівень зростання економіки 8-10%, буде неможливо.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі