Віцепремє’р Кубраков прокоментував появу проєкту постанови-клону 5655

Поділитися
Глава Мінвідновлення заявив, що постанова має цифровізувати сферу містобудування й зробити з ДІАМ конкурента місцевим органам, що видають дозвільні документи

13 грудня глава Міністерства відновлення віце-прем’єр-міністр Олександр Кубраков прокоментував появу проєкту постанови уряду, яка є клоном скандального законопроєкту №5655 та який, за інформацією джерел ZN.UA мали винести на розгляд Кабміну 13 грудня, але відмовилися від цього після витоку інформації. Пізніше на сайті Мінвідновлення з'явився проєкт постанови «Про реалізацію експериментальних проектів у сфері містобудівної діяльності», який ще 12 грудня опублікувало ZN.UA. 

За словами Кубракова, представлений його міністерством проєкт є частиною містобудівної реформи та має вирішити два основні питання – посилити цифровізацію цієї сфери, а також прибрати монополію органів, створених місцевим самоврядуванням, що надають послуги з видачі дозволів у сфері будівництва. 

«Ми підготували відповідний проєкт постанови уряду, ми оприлюднили його для громадських обговорень. Ми будемо абсолютно готові до конструктивного діалогу з усіма профільним асоціаціями, з усіма бізнес-асоціаціями. Ми готові абсолютно спокійно спілкуватися з усіма організаціями, які представляють органи місцевого самоврядування – великі громади, маленькі громади, середні. Протягом періоду громадських обговорень ми допрацюємо оприлюднені проєкти актів і це буде консолідоване рішення, яке дозволить навести порядок у цій сфері», – заявив Кубраков в ефірі «Суспільного». 

Віце-прем’єр визнав, що проєкт постанови «в багатьох розділах схожий» на законопроєкт №5655, але «деякі норми ми вже удосконалили», в тому числі «цифровими рішеннями» – тому, що «технологічно все не стоїть на місці».

«Монополія – це погано. Ми хочемо, щоб поруч з органами, які працюють на місцевому рівні, став поряд наш державний ДІАМ [Державна інспекція архітектури та містобудування України], який за ці два-три роки був реформований і підтвердив, що він має повну довіру. Якщо людям не подобається один орган – він може піти в інший і навпаки», – сказав віцепрем'єр. 

За словами Кубракова, обговорення проєкту триватиме «точно декілька тижнів». 

«Ми будемо залучати громадскість, ми будемо залучати бізнес-асоціації, будемо знаходити баланс й компроміси, щоб цей документ був консолідований і підтриманий основними гравцями на ринку. Це і органи місцевого самоврядування…, великий бізнес, промислові підприємства, які хочуть розвиватися і будувати свої виробничі потужності без хабарів і так далі. Багато стейкхолдерів, будемо намагатися всіх залучити», – сказав глава Мінвідновлення. 

Основне з заяв Кубракова

«Суть всієї реформи, про яку ми говоримо – ми хочемо, щоб та монополія, яка є на рівні міст – якщо їм [громадянам, забудовникам, бізнесу] не подобається, або в них вимагають хабарі – щоб вони могли звернутися до ДІАМ, наприклад, з менш складними об'єктами і просто мати альтернативу». 

«Цифровізація – всі будуть бачити [у реєстрах] все, що відбувається по кожному об’єкту і всі суб’єкти будівельного процесу, починаючи від проектувальників і архітекторів, експертизи, підрядників, будівельників – вони всі будуть зобов’язані, якщо вони щось змінюють, все це буде реєструватись в системі і всі це будуть бачити, і громадськість – контролювати».  

Нагадаємо, як уже неодноразово писало ZN.UA, норми, закладені у законопроєкті 5655, створять ризики у процесах відновлення України, чого наша країна не може собі дозволити. Експерт з містобудування Георгій Могильний акцентує на них увагу у статті «Чому західні девелопери не прийдуть в Україну, якщо президент підпише закон №5655».

У звіті Єврокомісії про умови вступу України до ЄС західні партнери чітко зафіксували неможливість підписання президентом закону 5655 про містобудівну реформу з вираженими корупційними ризиками. Тепер влада виносить на розгляд його клон – напередодні ухвалення рішення про старт переговорів щодо вступу України до ЄС.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі