UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: Контрнаступ України змушує Москву нервувати, політичні ставки для Путіна ростуть

Експерти пояснили, чому Прігожину дозволяють публічно критикувати командування російської армії.

Для Владіміра Путіна зростать політичні загрози в той час, коли армія України почала довгоочікуваний контрнаступ з метою вигнати російські сили з української території. Сам російський автократ визнає «наступальний потенціал» Києва.

За словами інсайдерів, російська еліта нервує через вогневу міць західного озброєння, яке отримала Україна. І це викликає страх, що «сухопутний міст», який Москва проклала собі через південний схід України до Криму, може бути розірваний, що завдасть Кремлю значної військової та моральної шкоди, - пише Washington Post.

Крім того, міжусобиці серед польових командирів, атаки безпілотників на Москву і низка безпрецедентних атак воєнізованих груп у західні російські регіони, які межують з Україною, ставлять під сумнів здатність Путіна контролювати ситуацію, - сказали кілька представників російської еліти, які говорили на умовах анонімності через страх перед репресіями.

«Це серйозний виклик для влади», - сказав один із представників російських дипломатичних кіл.

Читайте також: Шойгу збільшив медійну активність на фоні контрнаступу ЗСУ — британська розвідка

Ознаки дедалі більшої напруги з'явилися цього місяця, коли пов’язаний з керівництвом ФСБ впливовий російський депутат Константін Затулін заявив на конференції, присвяченій майбутньому України, що Росія  не досягла всіх своїх воєнних цілей і що деякі з них стали «безглуздими».

«Які цілі були оголошені на початку спеціальної військової операції? Ви всі пам’ятаєте, це денацифікація, демілітаризація, нейтралітет України, захист жителів Донецька і Луганська. По якому з цих пунктів ми сьогодні досягли результатів? Жодному», - сказав Затулін, назвавши війну проти сусідньої держави терміном, на якому наполягає Кремль.

«Настрій серед еліти дуже похмурий. Вони не розуміють планів Путіна і сумніваються, чи адекватно він справляється з ситуацією. Це триває вже давно, але занепокоєння наростає», - сказала засновник політичної аналітичної компанії R.Politik Татьяна Становая.

Співрозмовник Washington Post з російських дипломатичних кіл, який підтримує контакти з урядовцями, каже, що настрій став похмурішим минулого тижня після того, як з'явилися пропозиції Заходу щодо довгострокових угод про безпеку для України. Це забезпечило б Києву гарантовані поставки зброї на багаторічний період як альтернативу членству в НАТО вже зараз.

«Це головне занепокоєння російського керівництва. Якщо буде постачатися сучасна зброя і буде модернізована українська армія, то навіть без формального членства Україна в такому вигляді може становити екзистенційну загрозу для Росії», - сказав виданню російський дипломат.

«Мені здається, що це додатковий стимул для Росії продовжувати військову операцію», - додав він.

Путін, схоже, розраховує на зменшення рішучості Заходу у підтримці України, особливо після президентських виборів у 2024 році в США, де меншість республіканців виступає проти продовження високого рівня допомоги. У Москві, за словами інсайдерів, зародилися сумніви щодо цього.

Читайте також: Чого очікувати від контрнаступу України проти Росії — CNN

З'явилися «скромні сигнали» про те, що Росія може бути готова піти на певні компроміси, - сказав добре неназваний російський дипломат. Маргарита Симоньян, яка очолює російський пропагандистський телеканал RT, цього місяця закликала заморозити конфлікт на нинішній лінії фронту і провести на захоплених територіях референдуми про те, чи хочуть жителі цих територій бути частиною Росії чи України. В іншому випадку, попередила вона, Україна неодмінно використає далекобійну зброю, яку вона отримує від західних союзників, щоб завдати удару по території Росії.

«Це вже певний перегляд офіційної російської позиції», - сказав Washington Post неназваний російський дипломат.

Але інші застерігають, що слова Симонян - не більше ніж черговий пропагандистський хід Кремля, оскільки будь-яка спроба заморозити конфлікт на нинішніх рубежах спрямована лише на те, щоб виграти час для переозброєння російської армії для подальшого наступу.

«Усі в Кремлі розуміють небезпеку українського контрнаступу. Заморозити ситуацію дуже зручно, оскільки саме це дасть Путіну час, необхідний для того, щоб Україна і Захід втратили свій військовий запал і єдність», - сказала Становая.

Незважаючи на те, що прикордонні регіони Росії, такі як Бєлгородська область, останніми днями зазнали інтенсивних обстрілів і атак безпілотників, Кремль намагався применшити вплив цих операцій і звів до мінімуму будь-яке висвітлення цих подій на державному телебаченні. Тим не менш, обурення вихлюпується назовні.

«Як довго це буде тривати!!! Спочатку прикордонні райони... тепер околиці Бєлгорода. Ми підтримували спецоперацію, тому що вірили, що вона відштовхне цю нечисть від наших кордонів, але сталося зовсім протилежне», - обурювався в інтернеті житель російського міста.

Читайте також: Данілов про події у Бєлгородській області: "це тільки початок – далі буде"

Інший мешканець запитав: «Що думає Путін? Що він вирішує?». Удар безпілотників по елітних житлових комплексах у Москві починають «дуже серйозно впливати на людей психологічно», - сказав Washington Post неназваний російський бізнесмен. Він пояснив, що в столиці донедавна війна часто здавалася не більше, ніж шумом на тлі. За його словами, серія терактів може посилити позиції «яструбів», які закликають до воєнного стану і закриття російських кордонів, а також посилити чвари серед тих, хто прагне зберегти свої позиції і багатство.

Публічні тиради ватажка групи найманців «Вагнер» Євгенія Прігожина на адресу командування російської армії за невдачі у війні допомагають «випустити пару» і відбуваються з дозволу Путіна, оскільки критика лунає через людину, яка позиціонує себе як патріот, - сказала Становая.

Але, як вважає пов’язаний з Кремлем політолог Сєргєй Марков, «в якийсь момент» боротьба між фракціями в оточенні Путіна «може вийти з-під контролю». Кремль намагається применшити значення атак в Бєлгородській області, оскільки усвідомлює, що, ймовірно, це лише спроба Києва відволікти російські війська від оборони передових позицій, сказав Марков. Замість цього Росія зосередилася на спробі розгромити український контрнаступ, а потім скористатися можливістю ослабленого супротивника, щоб захопити більше землі.

Росія сподівається, що місяці, які вона витратила на підготовку до українського контрнаступу, допоможуть їй утримати свої позиції. Вона витратила місяці на будівництво оборонних позицій і встановлення мінних полів, змушуючи українську армію наближатися до лінії фронту «колонами», які можна було б легко виявити і знищувати артилерійськими ударами.

Але за цим аналізом, за словами Маркова, ховається занепокоєння щодо можливого повторення проблем, які призвели до хаотичного відступу російських військ навколо Харкова минулої осені, коли погане управління і неадекватний зв'язок між підрозділами призвели до «великих проблем» і розхитування російської рішучості.

Читайте також: WP: Ексдиректор ЦРУ генерал Петреус пояснив, чому з оптимізмом дивиться на контрнаступ України

Чим довше триває війна, тим більше конфлікт «перетворюється на особисту справу росіян» і тим важче стає уявити будь-яке виведення російських військ, незалежно від усвідомлення російською елітою того, що початок вторгнення був величезною помилкою,-  сказав виданню неназваний російський мільярдер.

«Якщо ваш родич помирає, ви хочете помститися за його смерть. Нікого не хвилює, хто це почав. Всі розуміють, що війна не досягла своїх цілей. Але це не вплине на хід війни. Її дуже важко зупинити. ... Все залежить від результату контрнаступу», - сказав він.

Становая погодилася з цим, але зазначила, що, Путін поки що спирається на тверду впевненість більшості московської еліти в тому, що Росія не може програти, тому що у неї є ядерна зброя. Але хід конфлікту може мати непередбачувані наслідки для позицій президента.

«Якщо Росія втратить коридор в Крим, це буде дуже серйозний удар. Всі розуміють, наскільки він важливий для Путіна, і це означатиме, що Путін знову неправильно оцінив ситуацію і знову не впорався. Це означатиме дуже серйозний провал», - пояснила вона.