UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Розраховуємо лише на себе. Україна прийде до того ж. У вас немає іншого вибору» – посол Ізраїлю

Але чи спрацює «ізраїльська модель» у війні з ядерною державою, посол не знає

Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський вважає, що Україна в питаннях безпеки не має іншого вибору, як розраховувати на саму себе – як це робить Ізраїль. Про це Бродський заявив у інтерв’ю Тетяні Силіній та Володимиру Кравченку для ZN.UA – «Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський: «Ізраїль уже десятки років розраховує виключно на себе. Впевнений, Україна прийде до того ж самого», відповідаючи на запитання щодо застосовності до України «ізраїльської моделі» безпеки.

Посол вважає, що неправильно «робити копіпаст» будь-якої моделі безпеки та намагатися запровадити її в Україні – як ізраїльської, так і будь-якої іншої.

Читайте також: Politico: Як дати Україні гарантії безпеки, рівносильні статті 5 НАТО, ще до кінця війни з Росією?

«Я гадаю, що такого не буде. Але певні аспекти, пов'язані із захистом держави, звісно, Україна має взяти в Ізраїлю. Тому що у нас існує сучасна, технологічно обладнана армія. Це «розумна армія», яка займається розробкою програмного забезпечення, нових видів зброї, що, до речі, сприяє економічному прогресу держави», – сказав Бродський.

Посол уточнив, що історія становлення ізраїльських технологій багато в чому пов'язана з тим, що армія Ізраїлю ухвалила рішення щодо самостійної розробки озброєнь та комп'ютерного забезпечення. Він вважає, що Україна може піти тим самим шляхом.

Читайте також: МЗС: Ми хочемо отримати гарантії безпеки до вступу в НАТО, а не замість нього

На зауваження про те, що Ізраїль має не лише «розумну армію», а й угоду про військову допомогу зі США, Бродський заявив, що вона не є визначальною.

«Ніхто в Ізраїлі не розраховує на те, що Сполучені Штати воюватимуть за нас. Америка завжди допомагала нам технічно, допомагала зброєю… Я в жодному разі не применшую значущості цього договору. Допомога Америки цінна, але вона не є визначальною: Ізраїль уже десятки років розраховує виключно на себе. Впевнений, що й Україна прийде ще й до того. Ви не маєте іншого вибору», – заявив посол.

На уточнення, що Ізраїль, на відміну від України, воює з терористичними організаціями, а не з ядерною державою, Бродський сказав : «На щастя, у нас такого досвіду немає, ми не воювали з ядерною країною… Ваша ситуація принципово інша, тому ніяких порад я точно давати не можу. Насправді вам не позаздриш».

Читайте також: У НАТО розглядають гарантії безпеки для України за "ізраїльською моделлю" – WSJ

Нагадаємо, що низка джерел з травня почала повідомляти, що Україні на саміті НАТО у Вільнюсі запропонують «ізраїльську модель безпеки». Деякі глави країн-членів НАТО заявили про певні варіації цієї моделі. Наприклад, президент Франції Емманюель Макрон бачить для України «щось між гарантіями безпеки, які має Ізраїль та членством у НАТО».

Оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Стратегія дикобразу»: Україну переводять на ізраїльську модель» уточнює, що підтримка, яку має Ізраїль від США, є не стільки гарантіями безпеки, скільки механізмом зміцнення обороноздатності.