UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО намагається узгодити план довгострокової підтримки України, але досі залишаються розбіжності — Reuters

Триває пошук механізму, який наблизить Україну до НАТО без вступу до Альянсу.

Країни НАТО поспішають завершити розробку плану довгострокової підтримки України, але сперечаються через те, як найкраще гарантувати безпеку для Києва до того, як він зможе приєднатися до Альянсу. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на слова американських і європейських чиновників.

За чотири тижні до саміту НАТО у Вільнюсі, який, ймовірно, затвердить план довгострокової підтримки України, існує згода, що Київ не зможе приєднатися до Альянсу, поки тривають бойові дії. Нещодавно президент України Володимир Зеленський також заявляв, що розуміє неможливість вступу до НАТО під час війни.

За словами офіційних осіб, члени НАТО близькі до узгодження поступових кроків зі зміцнення зв'язків з Україною, в тому числі щодо вдосконалення співпраці між Альянсом і Києвом, а також багаторічної програми допомоги Україні у приведенні її сил до оперативних і технічних стандартів НАТО.

Союзникам ще доведеться вирішити розбіжності щодо того, як реагувати на прагнення України до вступу, яке регулюється розпливчастою декларацією 2008 року про те, що країна приєднається до Альянсу, не визначаючи при цьому, як і коли саме.

Читайте також: Україна, швидше за все, отримає сигнал про підтримку з боку НАТО, а не запрошення до вступу — посол США в Альянсі

Посол США в НАТО Джуліанна Сміт заявила журналістам у середу, 14 червня, що члени Альянсу все ще обговорюють, як реагувати на прагнення Києва до вступу.

«В Альянсі триває активна дискусія з широким спектром поглядів», - сказала Сміт.

Високопоставлене джерело в Альянсі на умовах анонімності, повідомило Reuters, що зараз триває важкий пошук механізму, який наблизить Україну до НАТО, не приймаючи її до Альянсу.

Західні уряди, такі як США і Німеччина, остерігаються кроків, які, на їхню думку, можуть наблизити Альянс до вступу в активну війну з Росією, яка вже давно розглядає розширення НАТО на Східну Європу як доказ ворожості Заходу.

2 червня, відповідаючи на запитання про прагнення України вступити до НАТО, речник Кремля Дмітрій Пєсков сказав, що це буде потенційною проблемою на багато років.

Президент Росії Владімір Путін розпочав повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року, заявивши про необхідність «захисту безпеки РФ». Мало хто з військових аналітиків очікує, що контрнаступ України призведе до швидкого завершення війни - натомість багато хто прогнозує роки бойових дій.

Читайте також: На саміті НАТО США запропонують Україні ізраїльську модель безпеки — NYT

За цей час громадська підтримка захисту України на Заході може ослабнути, а вибори в США 2024 року ризикують привести до влади адміністрацію, яка буде менш охоче витрачати гроші на підтримку Києва.

Чіткий шлях до НАТО?

Над дискусіями висить питання, чи зможуть члени Альянсу продемонструвати єдність, досягнувши домовленостей напередодні саміту 11-12 липня в столиці Литви. Якщо цього не станеться, Путін здійснить політичний і пропагандистський переворот.

«Ніхто не хоче йти на ризик відкритої демонстрації роз'єднаності», - сказав високопоставлений східноєвропейський дипломат.

Щоб заспокоїти українців, уряди Польщі та деяких інших східноєвропейських країн закликали НАТО окреслити чіткі кроки до можливого членства в Альянсі і підтримали прискорення руху в цьому напрямку.

Інші країни, зокрема Сполучені Штати і Німеччина, за словами дипломатів, неохоче сприйняли таку ідею. Але всі погоджуються з необхідністю подальшого посилення безпеки України до її вступу в НАТО.

«Ми повинні гарантувати, що коли ця війна закінчиться, існуватимуть надійні механізми досягнення безпеки України, щоб історія не могла повторитися», - заявив у середу, 14 червня, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Він зазначив, що це включатиме домовленості між Україною та низкою союзників по НАТО. Точний характер цих домовленостей є предметом інтенсивного обговорення.

Читайте також: Дуда закликав прийняти Україну до НАТО, тоді як Шольц із Макроном були більш стримані

Деякі лідери, такі як президент Франції Еммануель Макрон, закликали надати Україні «гарантії безпеки».

Американські офіційні особи віддають перевагу м'якшому терміну «безпекові зобов'язання». Вони відмовилися визначити, якими будуть ці зобов'язання, але заявили, що працюють над механізмом, який дозволить окремим країнам надавати Києву довгострокову військову допомогу.

«Ви побачите, що з наближенням саміту у Вільнюсі активізуються дискусії про те, як може виглядати цей механізм за підтримки багатьох наших союзників і партнерів», - заявив речник Ради національної безпеки США.

Дипломати і чиновники кажуть, що варіанти, які обговорюються, включають продовження поставок новітніх озброєнь, боєприпасів і обладнання.

Дехто запропонував взяти за основу домовленості США з Ізраїлем, згідно з якими країни НАТО надаватимуть фіксовану військову допомогу протягом тривалого періоду.

Співавтор нової доповіді RAND Corporation про відновлення України Габріель Таріні зазначила, що поки Київ не може вступити до НАТО, Альянс повинен вивчити такі заходи.

«Пошук підходу, який буде достатньо сильним, щоб стримати повторний напад Росії, але який не обов'язково спровокує Росію, стане ключовим для домовленостей щодо безпеки», - вважає вона.

Менші кроки також знаходяться на стадії розробки. Столтенберг очікує, що Комісія Україна-НАТО буде модернізована і перетвориться на Раду Україна-НАТО, де Київ буде прийнятий як рівноправний партнер.

За його словами, НАТО посилить програму нелетальної допомоги українським силам, щоб допомогти їм перейти від радянських стандартів до стандартів Альянсу.

Читайте також: НАТО планує підвищити статус України як партнера, не пропонуючи швидкого членства — EURACTIV

Вже цілком очевидно, що в липні на саміті НАТО у Вільнюсі Україна бажаного запрошення до членства в Альянсі не отримає. При цьому на перемогу України її партнери виділяють 10% від суми глобальних військових витрат. Чи не буде коштувати українське членство в НАТО менше? Безперечно буде, вважає Олексій Іжак і наводить цифри та аргументи у статті «Скільки коштує відкупитися від України?».