UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерт пояснив, як протокол надання допомоги пораненим в бойових умовах адаптується до умов війни в Україні

Сурков наголосив, що для змін у протоколах ТССС необхідно надати реальну статистику, якої в України нині немає. 

Основна відмінсть цивільної медицини від тактичної полягає в багатоетапності останньої. У 2016 році американці зробили протокол [blink title="ТССС" headinfo="(Tactical Сombat Сasualty Сare"]Стандарт надання допомоги в догоспітальній медицині на полі бою. [/blink]AC (for All Combatants), а в 2021 році відновили розподіл: All Service Members ("домедична допомога"), Combat Life Savers ("домедична розширена") і Combat Medics ("розширена"). Медичний директор курсів із тактичної медицини Всеукраїнської ради реанімації та екстреної медичної допомоги Денис Сурков в інтерв’ю Лесі Литвинової для ZN.UA розповів про правильне накладання турнікетів для поранених бійців, і чому це важливо.

"Коли у нас почалися ці ампутації, я сказав: «Давайте щось робити, бо так не виходить». Переміщення турнікетів вище, ніж для всіх бійців. Перший рівень — це курс для IQ Grade 5, на якому слова «або» та «якщо» в процесі викладання вживати заборонено, тобто не має бути жодних гілок ухвалення рішень. Саме тому вони вчили накладати турнікети високо та щільно. За їхніх умов це було нормою. За 20 років не було жодної ампутації, й вони навіть не думали, що це може статися", - наголосив він.

Читайте також: Бойові медики: як не впасти в ступор від жаху й не вигоріти

Сурков зазначив, що в березні 2023 року зустрівся з автором ТССС Френком Баттлером. За його словами, останній дивувався, чому в Україні стільки ампутацій.

"Я пояснив: це — чинник часу, в нас затримки евакуації. Стосовно цього в серпні минулого року в комітеті ТССС була велика нарада. Вони дозволили на [blink title="CLS" headinfo="Combat Lifesaver "]Проміжний рівень підготовки, який було створено для того, щоб військові могли частково замінити бойового медика чи санітара до того, як пораненому зможуть надати кваліфіковану медичну допомогу.[/blink]робити й конверсію, й переміщення. А на [blink title="ASM" headinfo="All Service Members "]Базовий рівень тактичної допомоги, призначений для всіх військових.[/blink] спільної думки не дійшли, вважаючи, що оскільки це одноденний курс, то навчити якісно неможливо й це може призвести до смертей", - наголосив експерт.

Читайте також: Міноборони затвердило систему домедичної допомоги, яка дозволить зберегти життя воїнів на фронті

Медичний директор курсів із тактичної медицини заявив, що на рівні України було вирішено це питання. В його основу ліг попередній стандарт, де переміщення й накладання турнікетів було прицільно відразу на 5–8 сантиметрів вище за поранення. 

"Коли турнікет накладений максимально високо, навіть якщо потім є ампутація, то вона не підлягає протезуванню. А якщо ампутація буде низькою — підлягає, й людина може соціалізуватися. Тому курс для БЗВП ми зробили дводенним і заклали прицільне накладання турнікету та його переміщення", - підкреслює Сурков.

За його словами, починаючи з другого рівня CLS є і переміщення і конверсія.

"Загалом до нас дуже дослухаються, але для обґрунтування змін у протоколах ми маємо надати реальну статистику, якої в нас немає", - сказав він.

Читайте також: Міноборони затвердило обсяги домедичної допомоги під час бойових дій: що це нам дає?

Експерт пояснює, що статистика відсутня, оскільки картка ТССС, яка має заповнюватися з першого рятувальника, лише зараз вводитиметься. Нині заповнюється форма 100 (замість неї ДОЗ МОЗ розробляє первинну медичну картку).

"І вже там, де з’являється медик. Усього, що було до того, на папері не існує. Ніхто не знає, скільки полеглих від чого загинули. Тобто ми знаємо, скільки ампутовано кінцівок від турнікетного синдрому. Але це ті, хто вижив. А скільки загинуло через ненакладений турнікет або накладений неправильно?", - вказує він.

Сурков вказав, що Інтернаціональний легіон зробив у себе статистику, де зазначається, що 90% загиблих військових загинули від кровотеч кінцівок, оскільки у них турнікет був або не накладений, або накладений неправильно.

"Тому я вважаю, що ухвалення обсягів — це революція. Нарешті ми системно звернули увагу на домедичний рівень, і є надія, що відтепер матимемо притомну статистику. Американці готові акцептувати ці дані й за потреби змінювати протоколи. Картка ТССС у нас називатиметься інакше й буде трохи змінена, бо певні речі американці брали під свій травмареєстр. У нас буде інший, зараз ми над цим працюємо", - наголошує він.