UA / RU
Підтримати ZN.ua

Данія планує надати Україні ще 2,6 млрд доларів військової допомоги

Уряд планує збільшення фонду підтримки впродовж 2023-2024 років

Данія, яка відкрила нову програму підтримки України на один млрд євро, планує збільшити свої витрати на військову допомогу Україні ще на 17,9 мільярда крон (2,59 мільярда доларів) протягом 2023-2024 років, заявила 29 травня прем'єр-міністр Метте Фредеріксен, передає Reuters.

Фредеріксен, яка розглядається як можливий претендент на посаду нового глави НАТО, повідомила Данському громадському радіо, що уряд планує додати до фонду ще 7,5 мільярда крон у 2023 році та 10,4 мільярда крон у 2024 році. Нові гроші призначені для військової допомоги, уточнює данське ЗМІ.

Ця заява з'явилася напередодні візитів держсекретаря США Ентоні Блінкена до північних країн-сусідів Данії – Швеції, Норвегії та Фінляндії, які відбудуться цього тижня.

Читайте також: Данія та Німеччина передадуть Україні 80 танків Leopard 1

За збільшення допомоги Україні подякував президент Володимир Зеленський. Він написав у Twitter, що «цей відчутний внесок ще більше зміцнить бойові можливості Збройних сил України в короткостроковій і середньостроковій перспективі».

Читайте також: Росія заморозила банківські рахунки посольств Данії та Фінляндії

Нагадаємо, що у НАТО триває «тіньова боротьба» за крісло генерального секретаря, оскільки у вересні Єнс Столтенберг має піти у відставку. Оскільки деякі уряди країн-членів Альянсу наполягають на призначенні генсеком НАТО жінки, то аналітики багато уваги приділяють главі уряду Данії Метте Фредеріксен.

В рамках українського інвестиційного форуму у Копенгагені було оголошено про запуск соціальної програми датського інвестиційного фонду для України на загальну суму в один мільярд датських крон, що становить приблизно $133 млн. Раніше глава МЗС Данії Ларс Люкке Расмуссен заявив, що його країна хотіла б провести у липні (на 500-й день повномасштабного вторгнення РФ до України) саміт Формули миру, анонсований президентом Зеленським.