UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: Зростання ізоляціонізму в Республіканській партії США — загрозливе явище у небезпечний час

Зараз США переживають найнебезпечніший момент з часів Другої світової війни, пише видання.

Пояснюючи свою позицію на підтримку американської допомоги Ізраїлю, але не Києву, сенатор-республіканець Джей Венс заявив, що Ізраїль має досяжну мету, Україна - ні.  Насправді, цілі України та Ізраїлю ідентичні - національне виживання в умовах сусідства з ворогами, які намагаються їх знищити, пише у статті для WP американський оглядач Джордж Вілл.

Читайте також: Стаття Залужного підживлює дебати у США про військову допомогу Україні — Politico 

Категоричний висновок Венса про недосяжність виживання України робить його важливим симптомом трансформації Республіканської партії колишнього президента США Дональда Трампа. Якщо Трамп втретє поспіль стане кандидатом у президенти від цієї партії, одна з двох основних політичних сил США стане більш ізоляціоністською, ніж будь-яка з партій країни під час розквіту ізоляціонізму "Америка понад усе" у 1930-х роках.

Венс відображає давню американську, але особливо республіканську, тенденцію, а саме на Середньому Заході, де її колись уособлював сенатор-республіканець Роберт Тафт (1889-1953), син президента Вільяма Говарда Тафта, який не вважав себе ізоляціоністом. Але на початку 1940 року, незадовго до бліцкригу Гітлера на Париж і Ла-Манш, Тафт сказав, що для США було б великою помилкою брати участь у війні в Європі.

“Я не вірю, що ми могли б суттєво вплинути на її результат", - заявив тоді він.

Тафт програв республіканську президентську номінацію 1940 року Венделлу Вілкі, який був зареєстрованим республіканцем менше року. Вілкі заявив, що краще підтримав би переобрання президента Франкліна Д. Рузвельта, а не голосував би за республіканця, який виступає проти допомоги Британії та Франції.

Читайте також: Палата представників проголосувала за виділення фінансування Ізраїлю, але не Україні

Тафт зробив значний внесок у безпеку країни, проголосувавши проти договору про НАТО, хоч і ненавмисно. Радянський Союз, за його словами, не хотів війни, але НАТО могло спровокувати СРСР. Крім того, володіння США атомною бомбою зберегло б мир. 21 липня 1949 року, після комуністичного перевороту в Чехословаччині та блокади Берліна, Сенат США схвалив членство в НАТО. Опозиція Тафта в поєднанні з його прагненням стати кандидатом у президенти від республіканців у 1952 році допомогла спровокувати верховного головнокомандувача НАТО (1951-1952) Дуайта Д. Ейзенхауера “вступити в перегони”. Це привело Республіканську партію до двопартійної, інтернаціоналістичної зовнішньої політики, яка перемогла у холодній війні. 

Аксіомою є те, що більшість американців, коли йдеться про зовнішню політику, хочуть, щоб її було якомога менше. Майкл Бароун у своїй книзі "Як змінюються (і як не змінюються) політичні партії Америки", виданій у 2019 році, пише, що Південь, сприйнятливий до кавалерських традицій Англії і обраний домом для забіякуватих шотландсько-ірландських іммігрантів, є найбільш яструбиним регіоном. Середній Захід, який був заселений багатьма іммігрантами, що приїхали сюди, аби втекти від європейських конфліктів, є найбільш миролюбним.

Венс, послідовник Трампа, навіть більше, ніж Трамп, є симптомом політичної гнилі, пише Вілл. Трамп снує, як водяний клоп, по поверхні життя нації, керуючись виключно особистими мотивами - злістю, помстою і схваленням з боку натовпу. 39-річний Венс з його різнобічними переконаннями і подібні до нього прихильники Трампа, можуть заражати суспільне життя ще довго після того, як їхній “герой” зійде зі сцени.

Зараз США переживають найнебезпечніший момент з часів Другої світової війни, більш загрозливий, ніж Карибська криза в жовтні 1962 року. Тоді загроза виникла через один прорахунок одного іноді нестабільного, але не постійно необачного лідера (Микити Хрущова) ядерної держави, чий стратегічний арсенал помітно поступався американському.

Читайте також: Республіканці висунули адміністрації Байдена вимоги для продовження підтримки України. Данілов знайшов у цьому позитивний нюанс

Сьогодні є три нерозсудливо керовані ядерні держави - Китай, який загрозливо розгулює в сусідніх морях, Росія, яка намагається силою переглянути європейські кордони, і Північна Корея. Наближається і четверта така країна, Іран. І зараз консенсус США щодо світової ролі країни, що склався після Другої світової війни, піддається нападкам з боку партії, яку Ейзенхауер врятував від небезпечної нерішучості і наївності Тафта.    

Ліками від ізоляціонізму 1930-х років став Перл-Харбор. Чи будуть ліки від сьогоднішнього ізоляціонізму такими ж раптовими і несподіваними? 

Холоднокровні люди в Москві та Пекіні, мабуть, так будуть у захваті настільки, як і вражені видовищем американських популістів, які культивують втому від війни в нації, що не проливає крові і витрачає  мізерну частку свого багатства.

Популісти називають війну РФ проти України "нескінченною". Війна триває 20 місяців. Через двадцять місяців після початку Другої світової війни в Європі - у травні 1941 року Гітлер тріумфував від Норвегії до Північної Африки, а до Дня перемоги залишалося чотири роки. Друга світова війна не була вічною і була варта перемоги.

У 1936 році Вінстон Черчилль попередив самовдоволений британський парламент, що "епоха зволікання добігає кінця”, заявивши про вступ у період наслідків. Венс - колись він називав Трампа "культурним героїном", а тепер каже, що це неважливо, бо Трамп провидець ,— є наслідком впливу Трампа. Наслідки поглядів Венса і йому подібних можуть бути значно більшими і навіть жахливішими, вважає оглядач.

Читайте також: WP: У Європі зрозуміли, що другий термін Трампа можливий і поспішають захистити від нього Україну

Раніше президент США Джо Байден назвав можливий другий термін Трампа загрозою для демократії в Штатах. Чому прихильники ультраправого крила Республіканської партії симпатизують Путіну? Чому вони виступають проти надання допомоги Україні? Чому готові схвалити анексію Криму та Донбасу? Про світогляд виборців Трампа, ДеСантіса та Рамасвамі читайте у статті Анни Бродські-Кроткіної «У США є прихильники Путіна. Що про них потрібно знати».