UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вирок Трампу у справі про “гроші за мовчання” оголосять після виборів

Винесення вироку, раніше заплановане на 18 вересня, тепер призначено на 26 листопада.

Оголошення вироку колишньому президенту США Дональду Трампу у справі про “гроші за мовчання” відкладено, повідомляє Politico.

Читайте також: Гарріс випереджає Трампа у зборі коштів на виборчу кампанію 

Це принесло кандидату в президенти від республіканців на виборах-2024 значну перемогу, яка залишить виборців “у невіданні” щодо його можливого покарання, в тому числі потенційного тюремного ув'язнення, коли вони голосуватимуть. 

Оголошення вироку, раніше заплановане на 18 вересня, тепер призначене на 26 листопада. День виборів у США — 5 листопада.

Суддя Хуан Мерчан сказав, що хоче уникнути враження, ніби вирок може створити перевагу або несприятливі умови “будь-якій політичній партії та/або будь-якому кандидату на будь-яку посаду”.

“Суд є справедливою, неупередженою й аполітичною установою”, - наголосив Мерчан.

У серпні Трамп звернувся до Мерчана з проханням відкласти оголошення вироку за звинуваченням у фальсифікації ділової документації з метою приховування виплати “за мовчання” порнозірці. Адвокати Трампа вказали на те, що оголошення вироку 18 вересня відбулося б після початку дострокового голосування, стверджуючи, що це неналежним чином вплине на перебіг виборчих перегонів.

Юристи республіканця також наголошували, що Трамп повинен мати більше часу, аби оцінити варіанти апеляції у відповідь на майбутнє рішення судді про те, чи слід скасувати вирок на тлі рішення Верховного суду від 1 липня про президентський імунітет. Спочатку Мерчан заявив, що оголосить рішення щодо імунітету 16 вересня, але в п'ятницю, 6 вересня, він відклав і це. Тепер суддя повідомив, що рішення щодо застосування імунітету буде оголошено 12 листопада, через тиждень після дня виборів.

Прокурори не заперечували проти прохання Трампа про відтермінування оголошення вироку, але заявили, що покладаються на розсуд Мерчана, визнавши, що питання імунітету може ускладнити процес.

Якщо Мерчан погодиться з аргументами Трампа щодо імунітету і скасує обвинувальний вердикт присяжних, слухання про винесення вироку, безумовно, стане спірним. Рішення Верховного суду щодо імунітету у справі “Трамп проти Сполучених Штатів” обмежується офіційними діями на посаді президента, а прокурори стверджують, що справа про “гроші за мовчання” стосувалася суто приватних дій Трампа. Втім, сам колишній президент наголошує, що прокурори неналежним чином представили деякі докази.

Трамп неодноразово намагався затримати різні елементи судового процесу, включаючи сам судовий розгляд, і в деяких випадках йому це вдавалося. Спочатку винесення вироку було заплановано на липень, але Мерчан переніс його на вересень, щоб оцінити рішення про імунітет.

Рішення Мерчана знову відкласти винесення вироку, цього разу до завершення виборів, усуває єдиний шанс для судді призначити Трампу покарання, включно з можливим тюремним ув'язненням, за кримінальне обвинувачення до дня виборів.  

Читайте також: Трамп хоче вводити менше санкцій, зокрема проти Росії

Трампу висунуто звинувачення у чотирьох окремих справах, до суду дійшла лише справа про “гроші за мовчання”. Інші три справи, які загрузли в затримках, можуть взагалі ніколи не дійти до суду, а якщо і дійдуть, то жоден з судових процесів не відбудеться до виборів.

Якщо Мерчан відхилить аргументи Трампа щодо імунітету і перейде до винесення вироку, Трампу, можливо, не доведеться його відбувати до завершення апеляційного процесу, який займе щонайменше кілька місяців. А якщо його оберуть президентом у листопаді, вирок майже напевно буде призупинено на час перебування на посаді.

Максимальне покарання за фальсифікацію ділової документації становить чотири роки ув'язнення, але суддя має право на свій розсуд винести м'якший вирок, наприклад, у вигляді штрафу або умовного покарання.