UA / RU
Підтримати ZN.ua

США розширили обмеження на імпорт товарів з Китаю через звинувачення у використанні примусової праці

Штати намагаються протидіяти ввезенню продукції, пов'язаної з порушенням прав людини.

Міністерство національної безпеки США в середу, 2 жовтня, оголосило про заборону імпорту товарів китайських виробника сталі та виробника штучних підсолоджувачів, звинувативши обидві компанії в причетності до використання примусової праці в регіоні Сіньцзян. Про це повідомляє AP.

Читайте також: The Guardian: З 2014 у Китаї ув'язнили сотні тисяч уйгурських жінок, деяких за «злочини» десятилітньої давності

Нові обмеження розширюють масштаби зусиль Вашингтона, спрямованих на протидію ввезенню в країну товарів, які, на думку американського уряду, пов'язані з порушенням прав людини.

“Сьогоднішні дії підтверджують нашу прихильність до усунення примусової праці з американських ланцюгів постачання та відстоювання наших цінностей прав людини. Жоден сектор не залишається поза увагою. Ми продовжимо виявляти організації в різних галузях і притягати до відповідальності тих, хто прагне нажитися на експлуатації та зловживаннях”, - сказав заступник міністра національної безпеки з питань політики Роберт Сільверс.

Читайте також: Співпраця Росії та Китаю в Арктиці становить ядерну загрозу — Politico

Закон, який президент США Джо Байден підписав наприкінці 2021 року, з'явився після звинувачень на адресу Пекіна в порушеннях прав людини, зокрема, представників етнічної групи уйгурів та інших мусульманських меншин у Сіньцзяні. Китайський уряд спростовує ці звинувачення як брехню, захищаючи свою політику в Сіньцзяні як таку, що спрямована на забезпечення стабільності.

Новий закон ознаменував зміну в торговельних відносинах Штатів з Китаєм, де все більше уваги приділяється національній безпеці й правам людини. Пекін звинуватив Вашингтон у використанні прав людини як приводу для придушення економічного зростання Китаю.

Починаючи з червня 2022 року, створений США список компаній, звинувачених у використанні примусової праці в Сіньцзяні або постачанні матеріалів, пов'язаних з такою примусовою працею, розширився до 75.