UA / RU
Підтримати ZN.ua

США нададуть Тайваню більше допомоги у сфері безпеки — глава Пентагону

Остін вважає, що перемога РФ у війні проти України збільшить ймовірність нападу Китаю на Тайвань.

Вашингтон надасть Тайваню додаткову підтримку у сфері безпеки. По це заявив міністр оборони США Ллойд Остін, оскільки самокерований демократичний острів зіштовхнувся зі зростанням військового тиску з боку Китаю, повідомляє KYODO.

За даними ЗМІ, адміністрація президента США Джо Байдена готується надати Тайваню озброєння на 500 мільйонів доларів. Деталі про тип зброї не розголошуються.

«Сполучені Штати незабаром нададуть Тайваню значну додаткову допомогу в сфері безпеки», - заявив Остін, спираючись на так звані президентські повноваження щодо скорочення озброєнь (Presidential drawdown Authority), які дозволяють США прискорити надання допомоги у сфері безпеки, зокрема, зброї, іноземним державам.

«Пекін посилив свої залякування і провокації в Індо-Тихоокеанському регіоні. Він розпочав історичне нарощування військового потенціалу, в тому числі в космосі і кіберпросторі», - додав глава Пентагону на слуханнях Сенату, представляючи запропонований Байденом бюджетний запит для Міністерства оборони на 2024 фінансовий рік.

За словами Остіна, цей крок є частиною давніх зобов'язань США щодо Тайваню, які допомагають острову підтримувати достатній потенціал самооборони.

Китай розглядає Тайвань як провінцію-відступника, яка має бути возз'єднана з материком за допомогою сили, якщо це буде необхідно.

Минулого року Державний департамент схвалив продаж Тайваню запасних частин та деталей для ремонту танків на суму 108 мільйонів доларів серед іншої допомоги. Тайвань із минулого року висловлює невдоволення тим, що постачання зброї з США, в тому числі зенітних ракет Stinger, відбувається повільно.

Остін також погодився з думкою, що перемога Росії у війні проти України збільшить ймовірність нападу Китаю на Тайвань.

Читайте також: Події в Україні мають значення для розрахунків Китаю щодо Тайваню – Столтенберг

Раніше міністр оборони Тайваню Чіу Куо-чен заявив, що Китай робить висновки із російського вторгнення в Україну. Поки триває війна РФ проти України, Сполучені Штати аналізують її уроки «з прицілом» на можливе зіткнення з Китаєм через Тайвань.

Голова Командування повітряної мобільності ВПС США генерал Майк Мініхан прогнозує, що війна між Китаєм і Сполученими Штатами може початися вже через два роки.

Однак розвідувальне співтовариство США вважає, що Китай не хоче військового конфлікту навколо Тайваню, хоча і сповнений рішучості взяти незалежний острів під свій контроль.