UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сполучені Штати заарештували трьох росіян за контрабанду електроніки для армії РФ

За рік вони передали заборонених товарів на 10 мільйонів доларів.

У Сполучених Штатах Америки висунули обвинувачення громадянину США і двом громадянам Канади російського походження у контрабанді електроніки в РФ, йдеться у повідомленні Міністерства юстиції США.

52-річного громадянина РФ і Таджикистану Салімджона Насріддінова, який мешкає у США, і 37-річного Ніколая Гольцева та 32-річну Крістіну Пузирьову, які живуть у Канаді, звинувачують у контрабанді, змові з метою порушення санкцій і змові з метою шахрайства.

Насріддінова арештували в Брукліні, інших фігурантів – в готелі на Манхеттені, куди вони приїхали відвідати спільника.

За даними слідства, обвинувачені свідомо порушували санкції доставляючи через посередників у Росію обладнання, життєво важливе для їхніх систем високоточної зброї, деякі з яких використовувалися на полі бою в Україні. Упродовж року злочинна організація відправила в Росію понад 300 партій заборонених товарів на суму приблизно 10 мільйонів доларів.

Деякі електронні компоненти та інтегральні схеми, відправлені відповідачами через підставну фірму, були знайдені в конфіскованих російських платформах зброї та радіотехнічному обладнанні в Україні, в тому числі комплексі радіорозвідки «Торн-МДМ», комплексі радіоелектронної боротьби РБ-301Б «Борисоглєбск-2», легкій багатоцільовій керованій ракеті «Изделие» 305Е, бортовому протиракетному комплексу «Вітебськ» Л370, вертольотах Ка-52, безпілотних літальних комплексах «Орлан-10» та бойових танкахи Т-72Б3. 

Читайте також: РФ, незважаючи на санкції, продовжує імпортувати західні мікросхеми для ракет – розслідування

Прокурори вимагають взяти обвинувачених під варту до проведення суду, оскільки існують обгрунтовані побоювання щодо можливості їхньої втечі.

США ввели санкції проти п'яти турецьких компаній і громадянина Туреччини, звинувативши їх у тому, що вони допомагають Росії уникати санкцій і підтримують Москву в її війні проти України.

У Нідерландах через торгівлю чипами в обхід санкцій проти Росії засудили на вісімнадцять місяців позбавлення волі 56-річного росіянина.