UA / RU
Підтримати ZN.ua

Блінкен наступного тижня зустрінеться з главою МЗС Китаю

Головний американський дипломат заявив про “стабільний темп” взаємодії між двома країнами.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив у п'ятницю, 20 липня, що зустрінеться з главою МЗС Китаю Ван І наступного тижня на міністерській зустрічі Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) у Лаосі. Про це повідомляє Barron’s.

Читайте також: Китай і Росія хочуть зробити ШОС конкурентом НАТО — Bloomberg

“Я розмовляю з ним на досить регулярній основі, і я побачуся з ним наступного тижня, власне, в Лаосі”, - сказав Блінкен.

Він не уточнив, чи планується окрема зустріч.

“Ми відновили регулярні контакти на високому рівні між нашими країнами, що критично важливо, тому що якщо ви хочете уникнути будь-якого ненавмисного конфлікту, ви повинні почати говорити”, - заявив Блінкен.

Головний американський дипломат говорив про “стабільний темп” зустрічей, у тому числі між військовими двох країн. За його словами, це важливо, тому що сторони можуть обговорювати питання, на які мають різні погляди. 

“Це стосується Південно-Китайського моря. Це стосується Тайваню”, - додав він.

У квітні під час свого другого візиту до Китаю менш ніж за рік Блінкен зустрівся з Сі, який закликав дві країни бути “партнерами, а не суперниками”.

Читайте також: НАТО знайшло, як захиститися від Трампа, Росії і Китаю

Відносини між США і Китаєм почали відносно стабілізуватися після зустрічі президента США Джо Байдена і китайського лідера Сі Цзіньпіна в листопаді 2023 року. Однак розбіжності між двома країнами в ключових сферах залишаються.

Зокрема, нещодавно повідомлялося, що Китай призупинив переговори з США щодо контролю над озброєнням та нерозповсюдження ядерної зброї на знак протесту проти продажу зброї Тайваню. Держдеп Штатів звинуватив Пекін у “наслідуванні Росії”.