UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден скаже Сі Цзіньпіну, що США і надалі підтримуватимуть Україну — Кірбі

За словами Кірбі, Китай міг би зіграти певну роль, допомагаючи США підтримувати Київ. 

На зустрічі з лідером Китаю Сі Цзіньпіном президент США Джо Байден планує, серед іншого, обговорити війну РФ проти України, заявив координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки Штатів Джон Кірбі. Про це повідомляє “Голос Америки”.

Читайте також: Прем'єр Японії занепокоєний спільними польотами бомбардувальників Китаю та Росії поблизу його країни  

“Розмова ще не відбулась і я не хочу забігати наперед. Думаю, вони, безумовно, будуть говорити про те, що відбувається в Україні”, - сказав Кірбі.

За його словами, Байден чітко дасть зрозуміти, що США будуть і надалі підтримувати Україну у боротьбі проти російської агресії.

Він також додав, що Китай міг би зіграти певну роль, допомагаючи США підтримувати Київ, а також сприяти просуванню бачення українського президента Володимира Зеленського щодо справедливого миру.

Ще однією темою переговорів буде ситуація на Близькому Сході.

"Безумовно, ми вітали б можливості, щоб Китай захотів бути корисним в наданні підтримки Ізраїлю, необхідної для його захисту, а також для надання гуманітарної допомоги тим, хто її потребує", – зазначив Кірбі.

Читайте також: Представник Тайваню планує зустрітися з Байденом на саміті АТЕС, у якому братиме участь Сі Цзіньпін

Зустріч Байдена та Сі відбудеться 15 листопада на полях форуму АТЕС у Сан-Франциско. Китайський лідер уже прибув до США. Гучних оголошень після зустрічі не очікується, але на порядку денному багато складних питань. 

Очікується також, що Байден закликатиме Сі вплинути на КНДР, яка активізує випробування балістичних ракет та передає боєприпаси Росії для війни проти України.

Крім того, Байден може закликати Китай вплинути на Іран, щоб Тегеран та його ставленики не провокували розширення війни Ізраїлю та ХАМАС. 

Востаннє Байден та Сі зустрічалися майже рік тому на полях саміту G20 на Балі в Індонезії. 

Читайте також: Китай та РФ допомагають КНДР розширювати військовий потенціал, дозволяючи ухилятися від санкцій ООН — глава Пентагону

Китай відмовився засудити війну РФ проти України, натомість Пекін розширює зв'язки з Росією. У той же час Китай намагався показати себе “миротворцем”, оприлюднивши розпливчастий “мирний план” з 12 пунктів, який відкинули Київ і США. Західні чиновники поставили під сумнів те, що Пекін може виступати чесним посередником у будь-яких переговорах, зважаючи на його зв’язок із Москвою

Читайте також: Обережна гра Китаю на Близькому Сході: огляд The Washington Post

У жовтні лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрівся з главою Кремля Владіміром Путіним у Пекіні. Не секрет, що Захід, а передусім США, побоюються союзу КНР і РФ. Путін вирішив на цьому страху зіграти: на додачу до ядерного шантажу тепер він погрожує політичним і військовим блоком із Китаєм. На саміті в Пекіні Путін і Сі старанно демонстрували єдність. Але чи можна вже говорити про союз Росії та Китаю? Читайте про це в статті Віктора КонстантиноваІз чим Путін приїхав від Сі й чим це загрожує Україні?”.