UA / RU
Підтримати ZN.ua

Які зміни щодо мобілізації пропонує Кабмін: основні положення нового законопроєкту

У документі, зокрема, йдеться про обмеження прав ухилянтів, зниження призовного віку та підстави для відстрочки.

Кабінет міністрів України 25 грудня зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби». ZN.UA виокремило основні зміни, які пропонуються документом, проаналізувавши пояснювальну записку до нього. Нижче також публікуємо повний проєкт закону та текст пояснювальної записки.

Проєктом прагнуть зменшити призовний вік у межах мобілізації з 27 до 25 років.

Кабмін хоче надати можливість військовослужбовцям після звільнення з полону отримати додаткову відпустку зі збереженням грошового забезпечення на 90 днів.

Читайте також: У ЗСУ назвали три категорії українців, за рахунок яких розширять можливості мобілізації

Йдеться і про появу в громадян України нових обов’язків:

Передбачається встановлення вимог до повісток та порядку їх вручення, а також уточнення підстав для відстрочки чи звільнення від мобілізації

Серед оновленого списку людей, яким хочуть дати право на отримання відстрочки:

Читайте також: Жінки можуть вступати на службу добровільно, але ніхто не буде змушувати їх мобілізовуватися — нардеп Костенко

Під час мобілізації, як очікується, призвати також не зможуть:

Протягом двох років, ймовірно, не підлягатимуть обов’язковій мобілізації (лише добровільно) з дня звільнення зі служби військовозобов’язані, які проходили службу під час воєнного стану та були звільнені в запас. 

Лише добровільно зможуть призвати на військову службу під час мобілізації звільнених у запас військових, які пройшли полон.

Протягом шести місяців, за законопроєктом, під мобілізацію не підпадатимуть звільнені під час воєнного стану військовослужбовці строкової служби.

Право на відстрочку втратять:

Читайте також: Вручення повісток: що буде, якщо не відчинити двері представникам ТЦК

Передбачено “уточнення порядку бронювання для військовозобов’язаних, які працюють в органах державної влади, інших державних органах, зокрема на посадах державної служби категорії “А” – всі військовозобов’язані, а для державної служби категорії “Б”, “В” – до 50% кількості військовозобов’язаних”.

Пропонується уточнити підстави для звільнення з військової служби:

Планується також прибрати категорію “обмежено придатні” до військової служби.

Строкову службу в Україні можуть скасувати, а всіх строковиків звільнити в запас. Натомість Кабмін хоче запровадити базову загальновійськову підготовку тривалістю до 3 місяців для всіх громадян 18-25 років при всіх навчальних закладах. Для тих, хто не пройшов таку підготовку, можна буде до 25 років пройти базову військову службу за бажанням.

Читайте також: Влада готує нову матрицю мобілізації для українців — Умєров

Крім цього, у проєкті закону йдеться про обмеження прав тих, хто ухиляється від військового обліку та проходження служби:

Національній поліції хочуть дати право брати участь у заходах з мобілізації. Також до активної участі в мобілізації залучатимуть місцеві органи влади, підприємства, установи та організації.

“Прикінцевими та перехідними положеннями встановлюються норми щодо ротації (заміни) військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у відсічі збройної агресії проти України, порядку звільнення військовослужбовців строкової військової служби, окремих обов’язків громадян у зв’язку з прийняттям цього Закону, переогляду обмежено придатних громадян та переходу на військовий облік військовозобов'язаних та резервістів розвідувального органу Міністерства оборони України”, — додали в пояснювальній записці.

Пропонуємо також ознайомитися з повним текстом документів, які подав Кабмін у ВР. 

Читайте також: Влада готує нову матрицю мобілізації для українців — Умєров

Раніше повідомлялося, що народні депутати теж готують проєкт закону, який може змінити деякі аспекти в питаннях мобілізації, рекрутингу, проходження військової служби та повʼязаних напрямках. Заступниця голови парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла публікувала напрацювання щодо документу, які враховують зауваження головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Ті зміни схожі на запропоновані Кабміном.