UA / RU
Підтримати ZN.ua

Втрата близької людини: як пережити біль

Психологиня дала низку рекомендацій.

Через повномасштабне військове вторгнення РФ, в Україні тривають бойові дії, а ракетні удари ворога руйнують житлові будинки мирних українців. Під час війни наші громадяни живуть в умовах постійного стресу, а деякі втрачають своїх близьких. Безпорадність і неможливість щось змінити, щоб повернути близьку людину, – те, що мучить і не дає спокою.

Учасниця проєкту «Психосоціальна підтримка під час війни», психологиня Тетяна Єрмолаєва розповіла, що допоможе пережиту втрату та як підтримати інших. Про це пише пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Як пережити втрату близької людини: поради психолога

Існують певні правила, які допоможуть пережити втрату та підтримати у горі інших членів родини, наприклад дітей. Вони прості, але працюють.

Читайте також: Як подолати тривожність: поради психолога

Єрмолаєва радить слідувати таким правилам:

Читайте також: Важлива допомога: як позбавитися наслідків психологічної травми

Психологиня зазначила, що це важкий шлях – пережити біль втрати, але його можна пройти.

«Кого б ми не втратили в цьому житті, ми повинні пам’ятати, що ми не залишилися наодинці. Є люди, які готові нам допомогти і хочуть нам допомогти. І треба навчитися приймати допомогу, якою б вона нам не здавалась, а також, можливо, допомогти пережити втрату тим, хто з нами поруч», – йдеться у повідомленні.

Під час війни громадяни України можуть отримати психологічну підтримку. Раніше у Мінреінтеграції розповіли, які платформи надають безкоштовну психологічну допомогу українцям.