UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трудові відносини: як працівнику перевірити майбутнього роботодавця

Роз'яснення дали у Мінреінтеграції.

В Україні трудові відносини між працівником та роботодавцем регулюються відповідним законодавством. Під час працевлаштування існує ризик натрапити на шахраїв, тому працівник може самостійно перевірити компанію-роботодавця. У Мінреінтеграції розповіли, як це можна зробити та на що слід звертати увагу при працевлаштуванні

У відомстві зазначили, що працівник може заздалегідь дізнатися інформацію щодо компанії, у який планує працювати. Це допоможе уникнути можливого шахрайства.

Читайте також: Працевлаштування особи з інвалідністю: які документи потрібно мати

Зокрема, важливо звернути увагу, де розмішена вакансія роботодавця.

«Це мають бути сайти відомих систем пошуку роботи. Вони публікують вакансії лише від реальних роботодавців», – йдеться у повідомленні.

Якщо пропозицію розміщено в соцмережах, то треба переглянути сторінку автора публікації. А також інформацію про вакансію: вона має бути конкретною і зрозумілою.

Також треба переконатися, що потенційний роботодавець реальний. Це можна зробити за допомогою спеціального онлайн-ресурсу.

«Щоб перевірити справжність компанії та її юридичний статус, скористайтеся безкоштовним сервісом YouControl. У рядку пошуку необхідно ввести назву бізнесу або прізвище його засновника», – пояснили у Мінреінтеграції.

Під час працевлаштування слід звертати увагу на назву компанії/підприємства

«Якщо ви ніколи не чули такої, знайдіть її офіційний сайт або сторінки в соцмережах. У розділі «Про нас» є інформація про діяльність бізнесу, керівників, підходи до роботи тощо», – йдеться у повідомленні.

Також необхідно поставити роботодавцю всі питання, які цікавлять. Так, роботодавця мають цікавити насамперед професійні якості потенційного кандидата, а працівника – умови роботи, її оплата, можливість кар’єрного зростання тощо.

Раніше ми писали, у яких випадках трудовий договір може бути розірваний з ініціативи роботодавця.