UA / RU
Підтримати ZN.ua

Поради психолога: як боротися з дискомфортом через відключення світла

В цей період ми втрачаємо відчуття контролю.

Через постійні удари Росії по об’єктам критичної інфраструктури, українці цього літа живуть в умовах постійних відключень світла. Це негативно впливає на психологічний стан кожного з нас.

Читайте також: Психологічна підтримка: де її можуть отримати ветерани

Психологиня, психотерапевтка Олена Шершньова в коментарі «УНІАН» дала поради, як боротися з дискомфортом, який виникає через відключення світла.

«Відключення світла впливає психологічно, в першу чергу, тим, що ми втрачаємо відчуття контролю. Ми ніби своє життя не контролюємо, не ми вже вирішуємо, коли ми можемо попрасувати чи зварити собі поїсти. І це вибиває з колії», – пояснила вона.

Так, для того, аби впоратися з цим психологічним відчуттям дискомфорту, важливо максимально повертати собі це відчуття контролю.

«По-перше, слідкувати за графіками відключень. Тобто вже бути попередженим і самому свій графік формувати. Графік свого життя я маю на увазі», – розповіла вона.

Крім того, у решті справ, які не залежать від електрики, теж необхідно відчувати свій контроль.

«Якщо ми щось можемо вирішити, то це важливо вирішувати; якщо щось нам не під силу, то приймати це», – підкреслила вона.

Також необхідно враховувати можливості мінімізувати дискомфорти. Зокрема, зачиняти вікна, коли на вулиці вмикаються генератори.

«Потрібно думати, як ми можемо цей дискомфорт для себе знизити. Якщо ж не можемо, і конкретних дій не бачимо, які від нас вимагаються, то пробувати сприймати це і не дозволяти впливати на наш настрій стороннім чинникам. І пам'ятати, що ми відповідаємо за свої емоції, і ми вирішуємо, як на те чи інше реагувати», – підкреслила експерт.

Крім того, щодо того, який вплив на нервову систему та здоров'я загалом може мати такий тривалий стрес, і як це може відобразатися на людях, експертка зауважила, що якщо стрес продовжений у часі і ніяк не вирішується, то він переходить у дистрес.

«Це досить небезпечний деструктивний стан, який може виснажувати, який може призводити до депресивних станів і навіть, власне, до депресії. Тому надзвичайно важливо змінювати або ситуацію - наскільки це можливо, як я вже описала: повертати собі контроль, або змінювати своє ставлення до ситуації. Але точно не ставати в позицію жертви, не відчувати цю безпомічність, коли ми ні на що не можемо вплинути і продовжуємо страждати. Ні, в такому стані бути однозначно не можна», – сказала психологиня.

Вона наголосила, що в наших силах змінити ставлення та свої емоції, які у нас викликає ситуація, і керувати своїм життям на власний розсуд.

Нагадаємо, як коректно запропонувати близькій людині звернутися за допомогою до психолога. Для цього потрібно дотримуватися певних правил.