UA / RU
Підтримати ZN.ua

Небезпечні медіатравми: як від них захиститися

Рекомендації дали у МОЗ.

Під час війни, яку розв'язала Росія, важливо дотримуватися правил інформаційної гігієни та вміти розпізнавати фейки. Від правдивості інформації іноді може залежати прийняття рішень і навіть збереження життя. У МОЗ пояснили, як неконтрольоване споживання інформації у соцмережах та новин може вплинути на самопочуття.

Як користуватися медіаресурсами без шкоди для себе

У МОЗ пояснили, що одним з основних пунктів здорового медіаспоживання є користування надійними, перевіреними джерелами інформації.

Читайте також: Безкоштовна психологічна допомога: де знайти фахівця

«Для таких важливих сповіщень як повітряна тривога чи евакуація використовуйте тільки офіційні джерела. Усі інші інформаційні канали також мають бути визнані достовірними», – пояснили у відомстві.

Треба час від часу аналізувати джерела інформації, на які ви підписані: навіть відомі Telegram-канали дуже легко змінюють власників і перетворюються на рупор поширення російської пропаганди.

«Тому обов’язково перевіряйте інформацію, перш ніж поділитися із друзями у соцмережах. Факти мають бути підтверджені, а тексти – без маніпуляцій та хибних пояснень», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Психологічна допомога: як відновитися після страшних новин

Що робити, щоб уберегти себе від медіатравми

Для цього слід дотримуватися таких правил:

Раніше фахівці Центру громадського здоров'я МОЗ України розповіли, що треба робити, щоб подолати емоційну нестабільність та підтримати себе під час війни.