UA / RU
Підтримати ZN.ua

У чому помилився Кличко, коли хотів взяти Труханова на поруки

З одного боку, інститут місцевого самоврядування в Одесі опинився під загрозою, але корупційна справа Труханова – це інший вимір питання.

Заявивши про намір взяти на поруки мера Одеси Геннадія Труханова, який проходить у кримінальній справі про корупцію, міський голова Києва Віталій Кличко наштовхнувся на хвилю критики та нерозуміння. Але, як зазначає у своєму матеріалі для ZN.UA «Чи Труханов керуватиме Одесою після того, як вийшов із СІЗО?» Інна Ведернікова, місцевому самоврядуванню рано чи пізно доведеться запаралелити процеси, з одного боку, продовжуючи відбивати авторитарні атаки Банкової, з іншого — пройти самоочищення.

«Після того, як Банкова без сорому знесла мера Чернігова Владислава Атрошенка, а тепер руками голів міської та обласної військових адміністрацій (до речі, голова Чернігівської обласної адмінстрації В'ячеслав Чаус нещодавно очолив обласний осередок «Слуги народу») ламає чернігівську раду, побоювання місцевої влади щодо політичного тиску можна зрозуміти», — пояснює редактор відділу політики.

Однак це лише частково пояснює ситуацію із Кличком, оскільки  бюджетна афера Труханова із заводом «Краян» — це не вивезена з країни особиста «Тесла» Атрошенка. Навіть якщо будівлі заводу не пішли у приватні руки, а залишилися у власності одеської громади, і там відкрито Центр надання адміністративних послуг. Ця угода була пролобійована  особисто Трухановим та обійшлась громаді як золота.

«Публічно щодо справи колеги Труханова — мери — нічого не коментують. Все-таки занадто токсичний кейс, враховуючи прізвища Галантерник, Кауфман і Грановський, що стоять поряд із героєм. Для хвилі хейту Віталію Кличку вистачило заяви в суді про те, що він, як голова Асоціації міст України, готовий взяти Труханова на поруки. Висновок обуреної громадськості виявився очікуваним: «Кличко підтримує Труханова, бо боїться, що стане наступним». Можливо. Але тільки тому, що у нашого місцевого самоврядування, що героїчно справляється з викликами війни, є і зворотний бік, яким предметно займається НАБУ», - зазначає авторка матеріалу.

Далі, авторка вказує, що представники місцевого самоврядування абсолютно не готові та не вміють публічно комунікувати проблему корупції у своїх лавах. І йдеться не лише про Одесу. Зокрема досі мери жили у парадигмі короткого силового повідця, який кожна чергова влада на Банковій натягувала, коли їй це було вигідно. Зазвичай напередодні виборів. Але й мерам було зручно драпірувати свої схеми політичним замовленням. Водночас НАБУ поламало цю звичну гру.

«Місцевому самоврядуванню рано чи пізно доведеться запаралелити процеси, з одного боку, продовжуючи відбивати авторитарні атаки Банкової, з іншого — пройти самоочищення. Якщо не на виборах (Труханов обирався тричі!), то з прикладною допомогою НАБУ, САП та ВАКС. Навіть під час війни та в умовах дій центральної влади, що має свої види на Одесу», - зазначає Ведернікова.

Читайте також: Найгучніші справи ВАКС: апдейт судових процесів за кейсами Насірова, Труханова, «Роттердам+», ОАСК

Нагадаємо, з жовтня 2018 року справу заводу «Краян» розглядав Малиновський районний суд Одеси, який виправдав Труханова у липні 2019 року. 11 лютого 2021 року Апеляційна палата ВАКС скасувала виправдувальний вирок та направила справу на розгляд до Вищого антикорупційного суду. Майже 2,5 року адвокати Труханова не давали провести навіть підготовче засідання, щоби призначити справу до розгляду.

Так, через численні неявки до суду мера Одеси Геннадія Труханова, його змогли взяти під арешт лише у квітні 2023 року, і то спочатку під заставу.

При цьому як раніше заявили в НАБУ,  кількість схем, які викриті в Одесі вражають своєю кількістю та масштабністю.

Водночас в Одеській області з березня немає стабільного місцевого управління. Так, після звільнення Максима Марченка з посади голови Одеської обладміністрації його перший заступник Борис Волошенков через місяць сам себе призначив на посаду виконувача обов’язків голови ОВА, оскільки в адміністрації президента вирішили залишити це питання на самотік.

Що стосується мера Труханова, то він  може втратити посаду через підозру в організації корупційної схеми. Тоді ж в місті можуть запровадити військову адміністрацію – такий варіант влаштовує адміністрацію Зеленського.