UA / RU
Підтримати ZN.ua

Забруднене повітря вбило понад пів мільйона людей в ЄС у 2021 році — дослідження

Половини смертей можна було б уникнути, скоротивши забруднення до рекомендованих меж, кажуть дослідники. 

Забруднене повітря спричинило смерть понад пів мільйона людей в ЄС у 2021 році. При цьому, близько половини смертей можна було б уникнути, скоротивши забруднення до рекомендованих меж. Про це повідомляє The Guardian, посилаючись на дослідження Європейської агенції з довкілля (EEA).

Дослідники з EEA пояснюють 253 тисячі передчасних смертей концентрацією дрібнодисперсних частинок, відомих як PM2.5, що перевищувала максимальну рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров'я межу в 5 мкг/м3. Ще 52 тисячі людей померли від надмірного вмісту в повітрі діоксиду азоту, а 22 тисячі - від короткочасного впливу надмірного вмісту озону.

"Цифри, оприлюднені сьогодні EEA, нагадують нам, що забруднення повітря все ще залишається проблемою охорони здоров'я номер один в ЄС", - сказав комісар ЄС із питань довкілля Віргініюс Сінкявічюс.

Читайте також: Досягнення “нульового” рівня викидів до 2050 року все ще можливе за умови розширення відновлюваної енергетики — МЕА

Лікарі кажуть, що забруднення повітря є одним з найбільших вбивць у світі, але кількість смертей швидко зменшиться, якщо країни “очистять” свою економіку. У період з 2005 по 2021 рік кількість смертей від PM2,5 в ЄС знизилася на 41%, а до кінця десятиліття Союз має намір досягти показника 55%.

ВООЗ, яка надала жорсткіші рекомендації щодо якості повітря у 2021 році, попередила, що жоден рівень забруднення не може вважатися безпечним, але встановила граничні межі для певних забруднювачів. У вересні Європейський парламент проголосував за приведення правил ЄС щодо якості повітря у відповідність до норм ВООЗ, але вирішив відкласти це до 2035 року.

"Хороша новина полягає в тому, що політика чистого повітря працює, і якість нашого повітря покращується. Але нам потрібно зробити ще більше і знизити рівень забруднення”, - сказав Сінкявічюс.

EEA оцінила вплив хвороб, спричинених забрудненням повітря. Окрім загальної кількості смертей, дослідники підрахували, скільки ще років населення житиме з хворобами, спричиненими токсичним повітрям.

Спалювання викопного палива, викиди від автомобілів і вирощування худоби вивільняє великі обсяги токсичних газів і шкідливих частинок, якими потім дихають люди. Найдрібніші з цих частинок, відомі як PM2.5, можуть потрапляти в кров, поширюючись в організмі і завдаючи шкоди —  від мозку до репродуктивних органів.

Цьогорічне розслідування, проведене Guardian, показало, що 98% людей в Європі дихають повітрям, забрудненим шкідливими речовинами, кількість яких порушує рекомендації ВООЗ. Тягар хвороб, як показують результати дослідження EEA, також припадає переважно на Східну та Південно-Східну Європу.

Читайте також: Європейські компанії укладають довгострокові газові угоди, що суперечить кліматичним цілям ЄС — Bloomberg

Згідно з даними проєкту «Глобальний тягар хвороб», передвоєнного 2019 року близько 10% втрат здоров’я в Україні було пов’язано із забрудненням повітря. Це призвело до 43 тисяч передчасних смертей на рік. Цей показник у рази вищий, ніж, наприклад у країнах Північної Європи.

Погана якість повітря найчастіше впливає на серцево-судинні захворювання, рак бронхів і легень, а також цукровий діабет II типу. Люди, які живуть в українських містах із високою концентрацією забруднення, мають більш як удвічі вищий ризик розвитку, наприклад інсульту чи хронічного обструктивного захворювання легень, ніж ті, що живуть в умовах гарної якості повітря.

Читайте також: Кліматична криза вбиває людей із проблемами психіки — дослідження

Мантри про майбутнє «зелене відновлення» не мають заспокоювати. Навіть якщо в Україну прийдуть інвестиції в нові «зелені» проекти й технології, це не розв’яже проблеми наявної «брудної» промисловості та енергетики. Чому? Читайте в статті Костянтина Федорова «Затамувавши подих. Про що свідчить нове дослідження якості повітря».