UA / RU
Підтримати ZN.ua

Угорщина блокуватиме виділення Україні двох мільярдів євро

В Будапешті заявили, що Україна дискримінує угорські компанії.

Угорщина блокуватиме виділення Україні 2 млрд євро допомоги від ЄС, допоки не зміниться ситуація із «дискримінацією угорських компаній», заявив міністр закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Сіярто.

За словами Сіярто, «полювання на відьом» проти угорських компаній в Україні не закінчилося справою ОТП-банку, оскільки влада країни хоче відкликати місцеві ліцензії на продаж десятків препаратів фармацевтичної компанії Richter.

Як пише угорське видання Index, на прес-конференції під час перерви в засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі, міністр заявив, що ЄС «готується до світової війни» через критичну ситуацію в Україні. Він додав, що Угорщина перебуває під величезним тиском, який, як очікується, посилиться в найближчі місяці.

Читайте також: Українці визначились, кого вважають найбільш дружніми країнами та дружніми міжнародними інституціями

Сіярто також заявив, що на додаток до заблокованих Угорщиною 500 мільйонів євро, ще 1,5 мільярда євро мають бути надані країнам-членам з Європейського фонду миру на постачання зброї в Україну.

«Позиція Угорщини залишається незмінною і чіткою. Поки ми не отримаємо гарантії від української сторони, що вони припинять і не відновлять полювання на відьом проти угорських компаній, які працюють в Україні, ми не можемо погодитися з такими рішеннями», — заявив міністр.

Нещодавно прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Захід знаходиться «в одному кроці» від того, щоб направити своїх солдат в Україну. 

Видання POLITICO пояснювало, навіщо Віктор Орбан збирається «окупувати Брюссель». Угорський прем’єр не хоче виходити з ЄС – він хоче його змінити, а його вплив вже накладає свій відбиток на політику у питаннях від підтримки України до боротьби зі зміною клімату та міграції.